StoryEditor

Fúzie a akvizície obchádzajú sektor fondov

29.12.2008, 23:00

Dosť veľká časť hedgeových fondov na svete zanikne. Je to preto, lebo tento segment finančných služieb v odchádzajúcom roku narazil na dno. Hedgeové fondy dosiahli najhoršie výsledky počas svojej existencie. Sú to uzavreté investičné fondy, ktoré sa zameriavajú na vysoko rizikové operácie. Samozrejme, čím vyššie riziko, tým väčší výnos. Výnos však nemusí byť len kladný, teda zisk, ale môže byť aj záporný, teda strata. Tento segment finančného trhu má objem približne 1,5 bilióna USD.
Dôkazom tejto tendencie sú slová šéfa poradenskej spoločnosti IGS Johna Goddena. Tvrdí, že čoraz viac hedgeových fondov končí s činnosťou. Buď bankrotuje, alebo sa zlučuje so silnejšou konkurenciou. Expert tvrdí, že tretina hedgeových fondov odíde z trhu.
Za posledné desaťročie počet hedgeových fondov stúpol prakticky trojnásobne. Podľa údajov chicagskej výskumnej spoločnosti Hedge Fund Research, v júni tohto roku ich množstvo dosiahlo rekordný počet - 10 233.
V súčasných trhových podmienkach, keď klesli ceny akýchkoľvek aktív a očakáva sa deflácia, sú fúzie a akvizície v tomto segmente viac ako nevyhnutné. Aj samotná firma IGS sa ide spojiť s konzultačnou firmou z oblasti financií Grison Peak a vytvoria novú firmu Alternative Investment Management Banking. Práve táto firma chce poskytovať konzultačné služby pre hedgeové fondy, ktoré by sa mali zlučovať. Už v budúcom roku odhaduje, že bude priamo organizovať šesť až osem fúzií v segmente hedgeových fondov.
Hlavnou príčinou zmenšovania počtu hedgeových fondov je, že investičné a komerčné banky, ktoré im požičiavali peniaze na rizikové špekulácie, nebudú mať dosť kapitálu na to, aby udržali podnikanie pri živote. Hedgeové fondy, ktoré neprinesú zisky, budú odrezané od pôžičiek. Paul Sullivan, partner spoločnosti Grisons Peak, si myslí, že hedgeové fondy budú potrebovať v budúcom roku 300 mil. USD na to, aby mohli vôbec zostať v tejto sfére podnikania. Je to o 100 mil. USD viac ako doteraz.
Sféra hedgeových fondov nie je jediným segmentom finančných služieb, ktorý v budúcom roku očakávajú fúzie a akvizície. Zlučovať sa budú aj fondy fondov, teda fondy, ktoré nakupujú podielové listy alebo akcie podielových fondov. Podľa hrubých odhadov na každý hedgeový fond v súčasnosti pripadajú tri fondy fondov. Začiatkom storočia bol tento pomer 7 : 1. Nedávno sa napríklad zlúčili Pacific Alternative Asset Management a KBC Alpha Asset Management. Určite to nie je posledná transakcia v oblasti priemyslu fondov. Dotkne sa nielen hedgeových fondov a fondov fondov, ale aj obyčajných podielových fondov či ich správcov.

Vladimír Bačišin, ekonomický poradca

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 10:55