StoryEditor

Zdeněk Bakala: Chcem silnú mediálnu spoločnosť

02.09.2008, 00:00
Autor:
HNHN

Novým majiteľom vydavateľstva Economia sa stal podnikateľ Zdeněk Bakala. "Našou víziou je silná, nezávislá, moderná multimediálna spoločnosť," povedal HN.

HN: Prečo ste kúpili Economiu, čo vás k tomu viedlo?
Môj vzťah k médiám je odjakživa determinovaný rešpektom, ktorý prechovávam k ich nezameniteľnej roli pre fungovanie demokratickej spoločnosti. Economia patrí medzi najvýznamnejšie vydavateľstvá tlače na českom a slovenskom trhu. Keď sa jeho doterajší väčšinový vlastník rozhodol svoj podiel ponúknuť na predaj, panovali všelijaké obavy, komu sa toto dôležité vydavateľstvo ekonomickej a odbornej tlače dostane do rúk. Považoval som preto za užitočné, keď sa tá možnosť naskytla, ponúknuť svoj kapitál na to, aby sme spoločne s manažmentom firmy zaručili HN, Ekonom a ďalším desiatkam titulov, ktoré Economia vydáva či prevádzkuje, ďalší rozvoj. Samozrejme, pri zachovaní ich nezávislého postavenia.

HN: Aké sú plány pre ďalšie obdobie?
Nie je žiadnym tajomstvom, že súčasťou našich dohôd o kúpe väčšinového podielu v Economii je i naša záruka, že pri ďalšom rozvoji budeme dbať na kontinuitu reprezentovanú súčasným manažmentom firmy. Kľúčoví manažéri sa napokon, tak ako je to obvyklé v rozumne vedených firmách, stanú menšinovými akcionármi firmy, pre ktorú pracujú. Chceme ďalej stavať na hodnotách, ktoré z Economie urobili za posledných osemnásť rokov jednu z najvýznamnejších inštitúcií na mediálnom trhu. Budeme rozvíjať silné a zavedené značky, predovšetkým Hospodářské noviny a Ekonom, budeme posilňovať i ostatné tituly, a to i v oblasti internetových serverov na čele so spravodajským portálom iHNed. Uvažujeme i o rozvoji ďalších foriem poskytovania elektronického obsahu. A nakoniec -- úplne seriózne sa zaoberáme myšlienkou na vhodnú mieru integrácie Economie a vydavateľstva Respekt Publishing, ktoré vydáva týždenník Respekt a v ktorom kontrolujem takisto väčšinový podiel. Toto prepojenie by mohlo priniesť rôzne synergie pre obe strany, takže ho nechceme príliš odďaľovať. Naša vízia je silná, nezávislá, moderná multimediálna spoločnosť.

HN: Ako zabezpečíte redakčnú nezávislosť od majiteľa a jeho podnikateľských záujmov?
Už v priebehu predzmluvných rokovaní sme sa jasne zhodli na nutnosti precízne vymedziť vzťah medzi vlastníkmi, vydavateľom a redakciami jednotlivých titulov. Už čoskoro stanovíme pravidlá corporate governance, v ktorých rámci prísne oddelíme redakčné riadenie od riadenia vydavateľského, teda výrobného a obchodného. Každá redakcia, pokiaľ ho ešte nemá, bude vybavená svojím etickým kódexom, ktorého dodržiavanie bude vedením podniku garantované. Že tak systém môže veľmi dobre fungovať, dokazuje napríklad prax v týždenníku Respekt.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 09:44