StoryEditor

Európa sa obáva o český postoj k Lisabonskej zmluve

16.06.2008, 00:00

Český prezident Václav Klaus je podľa britskej stanice BBC svojím tvrdením, že írske "nie" znamená koniec Lisabonskej zmluvy EÚ, osamoteným hlasom medzi európskymi lídrami. Tí sú väčšinou za pokračovanie ratifikácie reformnej zmluvy v parlamentoch. Klausove názory však pravdepodobne nájdu ohlas u mnohých európskych voličov, ktorí nedostali možnosť vyjadriť sa v referende podobne ako Íri. Výzvy zo strany tlače, opozície a obyvateľov, aby sa ratifikácia v krajine zastavila, alebo aspoň prešla z parlamentu na referendum, silnejú predovšetkým v Británii od piatkového oznámenia o zamietnutí zmluvy Írmi. Britská vláda však zatiaľ trvá na dokončení ratifikačného procesu, a to v parlamente. BBC usudzuje, že toto už tretie neúspešné referendum o zmluve EÚ za posledné tri roky nemožno vnímať inak ako vážny úder dôveryhodnosti EÚ doma aj v zahraničí. Írsko tvrdo zasiahlo "úniové súkolie" a vedúci európski predstavitelia majú len málo dní na to, aby na blížiacom sa summite priši s niekoľkými dôveryhodnými nápadmi, ako pokračovať, dodáva BBC.
Pred nebezpečenstvom "nákazy" euroskeptických krajín, ako sú Veľká Británia a Česká republika, varujú vo svojich komentároch nemecké denníky. Príčiny írskeho "nie" vidia zhodne v nedostatočnom vysvetľovaní zmyslu zmluvy občanom, za čo boli politici potrestaní. Kým napríklad denník Süddeutsche Zeitung hodnotí výsledok ako nešťastie európskej politiky, Die Welt usudzuje, že európska integrácia nie je až taká závislá od zmluvy.
Podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung hrozí nebezpečenstvo, že výsledok írskeho referenda bude pôsobiť "odstrašujúcim a nákazlivým účinkom" v ďalších krajinách. "Britský premiér Brown, ktorého k tomu nútia euroskeptici, by mohol ratifikačný proces pozastaviť, alebo úplne ukončiť. A pre skeptikov vo Varšave a v Prahe by to mohla byť voda na ich mlyn. Pokiaľ to zájde až tak ďaleko, bola by zmluva mŕtva, netreba si nič nahovárať," napísali FAZ.

Monitor/BBC, Die Welt, FAZ

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 03:27