StoryEditor

Olympijské mužstvo kandidátov

24.04.2009, 00:00

V čiernomorskom meste Soči budú 26. apríla voľby primátora mesta. Vo svete je toto mesto najviac známe ako hlavné mesto olympiády 2014. Pre Rusov je to najrozkošnejšie domáce stredisko na brehu Čierneho mora. Pred krízou tu štvorcový meter stál približne takisto ako v Moskve - 6 000 USD. Od začiatku krízy cena nehnuteľností v ruskom hlavnom meste hoci pomaly, no klesá. V Soči ceny len rastú. Je tu vždy slnečno, teplo, draho a teraz aj veselo.

Oznamy o účasti vo voľbách dalo 26 kandidátov. Je to celkom pestrý spolok. Preto nie náhodou jeden z kandidátov budúce voľby označil za klauniádu. Primátorom mesta sa chce stať poslanec parlamentu Andrej Lugovoj, obviňovaný britskými autoritami z vraždy bývalého zamestnanca ruskej tajnej služby FSB Alexandra Litvinenka.

Alebo, vezmime si iný príklad, bývalá účastníčka reality šou Elena Berkovová, ktorá sama seba označuje za jedinú pornohviezdu v Rusku. Dokumenty potrebné pre účasť vo voľbách odovzdala bývalá balerína Veľkého divadla Anastasija Volčkovová. Sľúbila postaviť v meste najlepšie divadlo na svete a kanalizáciu. V dokladoch zabudla uviesť dátum narodenia, preto ich neprijali.

Spomedzi 26 záujemcov samosprávna volebná komisia zaregistrovala ako kandidátov deviatich záujemcov o funkciu primátora. Medzi nimi sú podnikatelia, bankár, člen Komunistickej strany Ruska, strany Spravodlivé Rusko, strany Jednotné Rusko a Liberálno-demokratickej strany. Patrí medzi nich aj účastník volieb do funkcie prezidenta Andrej Bogdanov. Jeho heslami vo vtedajšej kampani bol vstup Ruska do Európskej únie a zistiť, kam sa podeli peniaze Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Bogdanov je známy aj ako Veľký majster Veľkej lóže slobodomurárov Ruska.

Lídrami volebného boja sú súčasný primátor Anatolij Pachomov, ktorý je členom strany Jednotné Rusko. Sekunduje mu Boris Nemcov, ktorý je jedným zo skupiny lídrov politického hnutia Solidarita. Narodil sa v Soči a kandidátom sa stal na základe návrhu obyvateľov mesta. Počas obdobia prezidenta Borisa Jeľcina bol dva razy zvolený za gubernátora Nižnegorodského kraja.

Podnikateľovi Alexandrovi Lebedevovi počas kampane ukradli všetky bilbordy. Okresný súd rozhodol, že sa nemôže registrovať ako kandidát. Následne Lebedev podal žalobu, ktorou chce zrušiť rozhodnutie súdu.

Keď do mesta Soči prišli prezident Dmitrij Medvedev a premiér Vladimir Putin, v tom istom čase na Borisa Nemcova spáchali atentát. Niekoľko mladých ľudí mu do tváre vylialo hydroxid amónny, teda roztok čpavku, ktorý môže prinajmenej poškodiť zrak. Preto si Boris Nemcov vybral novú volebnú taktiku. "Objavím sa, o pol hodiny zmiznem, nič s tým nemôžu urobiť." Uvidíme, kto sa objaví po voľbách vo funkcii primátora olympijského mesta Soči.

Elena Mostovščikovová

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 12:29