StoryEditor

Téma týždňa: Prezidentské voľby.

05.03.2009, 23:00
Autor:
HNHN
Môže ovplyvniť rozhodovanie voličov priebeh začínajúcej sa predvolebnej kampane a čo bude mať najväčší vplyv na výber budúceho prezidenta Slovenskej republiky? V téme týždňa píšu sociológ a traja politológovia.

Bojuje sa o druhé kolo
PAVEL HAULÍK, sociológ

Zákonník práce a celkovo pracovné právo pracovné miesta netvoria, ale môžu ich vznik obmedziť, ak sú nastavené príliš tuho. Efekty dobrého pracovného práva možno pozorovať najmä v období rýchleho hospodárskeho rastu – vtedy motivujú zamestnávateľov vytvoriť toľko zamestnanosti, koľko len vládzu, namiesto toho, aby zvýšený dopyt riešili inými nástrojmi. Mohlo by sa teda zdať, že riešiť v kríze Zákonník práce je zbytočné a bolo by vhodnejšie sa k nemu vrátiť v okamihu, keď začne slovenská ekonomika opäť stúpať. Nie je to však úplne tak – z politických aj ekonomických dôvodov.

Celý článok >>

 

Volič má rád silných kandidátov
Peter Horváth, politológ

Akvynecháme pre známe animozity Vladimíra Mečiara postavenie kandidáta s podporou ĽS-HZDS, dostávame sa k štandardizovanej podobe volieb, v ktorých si navzájom konkurujú dva veľké bloky. Je zrejmé, že rozhodujúci zápas bude prebiehať medzi Ivanom Gašparovičom a Ivetou Radičovou. Nech odpustia zvyšní piati, ale ich úloha je značne marginalizovaná z jednoduchého dôvodu – nevytvorili okolo seba zdanie, že majú reálnu víziu o úrade hlavy štátu.

Celý článok >>

 

Stranícka podpora alebo osobnosť
Grigorij Mesežnikov, politológ, prezident IVO

Rreálnu šancu na postup do druhého kola majú iba dvaja najsilnejší kandidáti – úradujúci prezident Ivan Gašparovič a Iveta Radičová. Rozdiel vo volebnej podpore medzi nimi a ostatnými uchádzačmi je natoľko markantný, že uvažovanie o akomkoľvek inom personálnom obsadení druhého kola by dnes patrilo do oblasti politickej science-fiction. Hoci o zvolení hlavy štátu rozhodne druhé kolo, veľa ukážu už výsledky prvého kola. Kľúčový význam pre zisk jednotlivých kandidátov bude mať volebná účasť v prvom kole a pre mobilizáciu voličov pred druhým kolom aj rozdiel medzi ziskom dvoch najsilnejších kandidátov. Práve tu by sa mala ukázať ich schopnosť oslovovať voličov.

Celý článok >>

 

Žiadne nové impulzy
Eduard Chmelár, politológ

Tohtoročná prezidentská kampaň je zásluhou ich aktérov neobyčajne nudná a bezobsažná. Mám na mysli hlavných rivalov tejto frašky – Ivana Gašparoviča a Ivetu Radičovú – pretože o ostatných kandidátoch nemá význam hovoriť. Nie preto, že majú malú podporu, ale preto, že do boja o Grassalkovichov palác neprinášajú nijaké podnetné impulzy.

Celý článok>>

 

Všetky články nájdete v rubrike Téma týždňa

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 13:59