StoryEditor

Zbytočné mlčanie

22.08.2008, 00:00

Napísal nám anonym z mestečka pri Bratislave. Pobúril ho návrh nového všeobecne záväzného nariadenia o dani za psa. Sadzby v eurách majú byť až trojnásobné oproti tým súčasným - korunovým - platným od roku 2004. Sťažovateľ píše o "žiarivom príklade" zneužívania zavedenia eura samosprávami na skryté zvyšovanie poplatkov. Nie som síce práve fanúšikom anonymnej korešpondencie, ale nedalo mi - tamojšiemu primátorovi som predsa len zatelefonoval a spýtal sa ho, prečo takto zdražujú. Vysvetlil mi, že daň za štvornohých spoločníkov je u nich dnes výrazne nižšia oproti iným porovnateľným mestám a navrhovaná úprava - inak zatiaľ ešte neprerokovaná zastupiteľstvom - len posunie mesto na úroveň akéhosi slovenského priemeru.
Po chvíli hľadania na internete a niekoľkých telefonátoch na mestské úrady, a tiež aj známym, "psíčkarom", sa primátorove slová potvrdili. Všade dnes naozaj platia oveľa viac než v onom "inkriminovanom" mestečku. Záver by teda mohol byť prostý. Skutočne ide o "žiarivý príklad" - ale príklad démonizovania eura tam, kde naša budúca mena žiadnu vinu nenesie a tento "podnet" môžeme smelo odložiť ako neopodstatnený.
Žiada sa však aj iný záver. Ten sa mi dokonca zdá dôležitejší a povedal som ho aj primátorovi: Ak vás akékoľvek objektívne dôvody preukázateľne tlačia do zvýšenia cien, aktívne a jasne o tom komunikujte! Však by možno stačilo pár riadkov dôvodovej správy, v nej pár objektívnych čísiel na porovnanie - a náš anonym (aj potenciálne tisíce jemu podobných inde) by sa na vec azda pozeral inak. Exupéryho Malý princ povedal, že reč je prameňom nedorozumení. Tie však občas zjavne vznikajú aj tam, kde sa zbytočne mlčí.

Igor Barát je splnomocnenec vlády pre zavedenie eura

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
05. október 2024 11:20