StoryEditor

Očakávania Baracka Obamu a Dmitrija Medvedeva

06.07.2009, 00:00

Prezident USA Barack Obama priletí do Moskvy dnes cez obed a celý zvyšok dňa strávi v Kremli. Bude tu mať niekoľko stretnutí, predovšetkým s prezidentom Ruska Dmitrijom Medvedevom. Aké majú obe strany očakávania pred rusko-americkým summitom?

Prezident Ruska si myslí, že v súčasnosti sa rusko-americké vzťahy, ktoré sa počas predchádzajúcej administratívy USA "podstatne degradovali", začali obnovovať. "V súčasnosti si myslím, že pociťujeme umiernený optimizmus, aj ruská, aj americká strana. Počujem, čo hovorí môj americký kolega, prezident Obama. Preto s veľkým záujmom očakávame návštevu prezidenta USA v našej krajine," povedal prezident Ruska. Za najdôležitejší bod programu Dmitrij Medvedev považuje proces prípravy novej dohody, ktorá sa bude týkať strategických útočných zbraní. "Avšak okrem otázok odzbrojenia, ako sa zvykne hovoriť, máme široký program týkajúci sa iných záležitostí. Sú to aj regionálne konflikty, činnosť pri prekonávaní medzinárodnej finančnej krízy, lokálne konflikty, a napokon, hoci sa dvojstranné vzťahy aj vyvíjajú, myslíme si, že objem investícií a vzájomného obchodu medzi Ruskom a USA celkovo nezodpovedá potenciálu našich krajín," poznamenal ruský prezident. Obama, hovoriac o svojich očakávaniach od návštevy Ruska pre televíznu stanicu Vesti, poznamenal, že "Rusko je veľká krajina s nezvyčajnou kultúrou, tradíciami a zostáva jednou z najsilnejších mocností na svete". V rozhovore Obama hovoril o svojom vzťahu k ruskej klasike. "V Rusku je množstvo spisovateľov, básnikov. Vezmime si napríklad Puškina, mám ho veľmi rád. Vojna a mier je jeden z najväčších románov v histórii. Dostojevskij..."

V posledných niekoľkých rokoch sa podľa amerického politológa Ariela Cohena politika Ruska voči USA koncentrovala na piatich negáciách: 1. nie členstvu Gruzínska a Ukrajiny v NATO; 2. nie protiraketovému obrannému systému v Európe (Českej republike a Poľsku); 3. tolerovanie rozvoja raketových systémov v Iráne; 4. odmietanie súčasnej bezpečnostnej architektúry v Európe; 5. nie americkému doláru ako globálnej rezervnej mene a súčasnej finančnej architektúre.

Je zrejmé, že po summite v Moskve sa dočkáme zmien v uvedených oblastiach. Aké budú veľké, ukáže reálny život.

Podľa Baracka Obamu má Rusko kolosálny potenciál ako sila na udržanie stability a prekvitania medzinárodného spoločenstva. Poznamenal, že vzťahy USA a Ruska neboli v posledných rokoch najlepšie a je pripravený stlačiť gombík "reset" vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

Na druhý deň summitu sa plánuje stretnutie Baracka Obamu s premiérom Vladimirom Putinom. Americký prezident povedal v rozhovore pre ITAR - TASS a Associated Press, že úspech summitu závisí od toho, či sa mu podarí zmäkčiť pozíciu Vladimira Putina. Poznamenal, že prístupy v rusko-amerických vzťahoch z čias studenej vojny zostarli. "Putin sa jednou nohou opiera o staré metódy riadenia záležitostí a druhou o nové," povedal americký prezident. Vladimir Putin reagoval na Obamove slová počas obeda s kombajnistami v Krasnodarskom kraji. "Stretneme sa... Porozprávame sa... Rusko nikdy nestálo rozkročmo," povedal Putin.

Po stretnutí s ruským premiérom by mal americký prezident vystúpiť v Novej ekonomickej škole a zúčastniť sa na stretnutí s podnikateľmi. Predpokladá sa, že vystúpenie na pôde vysokej školy sa bude týkať otázok globálnej bezpečnosti a ekonomického rozvoja, ktoré sú rovnako dôležité aj pre Rusko, aj pre USA.

Barack Obama sa stretne aj s predstaviteľmi občianskej spoločnosti. Stretnutie organizuje nadácia Nová Eurázia. Mala by na ňom byť aktivistka v oblasti ľudských práv Ľudmila Alexejevová, spolupredseda Medzinárodného sociálno-ekologického zväzu Svjatoslav Zabelin a redaktor oddelenia komentárov denníka Vedomosti Maxim Trudoľubov. Nakoniec to najlepšie. Posledným bodom oficiálneho programu bude slávnostná záverečná recepcia v Kremli. Summa summarum, stretnutie prezidentov USA a Ruska je v tomto roku najdôležitejšie v medzinárodnej politike a bude určovať jej ďalší vývoj v najbližších štyroch rokoch.

Vladimír Bačišin, Moskva

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:48