StoryEditor

Manžel bude mimoriadny prezident

05.11.2008, 23:00
Autor:
AFPAFP

"Som štatistická chyba. Čierne dievča vychované na chicagskej South Side... Absolútne by som tu nemala byť," vyhlásila Michelle Obamová. Reagovala tak na skutočnosť, že sa po víťazstve jej manžela Baracka v amerických prezidentských voľbách stane prvou "prvou dámou" tmavej pleti v dejinách USA. Jej stúpenci ju prezentujú ako novú Jackie Kennedyovú. Je mladá a elegantná. Jej protivníci, zastrašení jej priamym vyjadrovaním a uštipačným humorom, ju obviňujú z protiamerického zmýšľania, z arogancie a dokonca aj rasizmu. 44-ročná Obamová je rešpektovaná za svoju inteligenciu a vyslúžila si prezývku "ostrejšia polovička" senátora z Illinois. Konzervatívne médiá ju premenovali na "škriepnu madam".
Michelle Obamová musela v mnohom ustúpiť, keď jej manžel odštartoval výpravu do Bieleho domu, ale presadila si aj svoje -- napríklad to, že deti Malia a Sasha, ktoré majú desať a sedem rokov, uvidia otca aspoň raz za týždeň. A tiež, že Barack skončí s fajčením. Čo viac-menej splnil, iba príležitostne si vychutná jednu cigaretu.
Michelle Obamová sa narodila v skromných pomeroch a vyrástla v chicagskej South Side, najchudobnejšej mestskej štvrti. Rodičia s dvoma deťmi bývali v dvojizbovom byte. Jej otec Frazer Robinson, zamestnanec radnice, celý život pracoval napriek skleróze. Matka Marian vychovávala deti. Napriek tomu sa Michelle podarilo dostať v roku 1981 na prestížnu Princetonskú univerzitu.
Jej sociologická teória sa zakladá na rasovom konflikte: ako sa černošskí študenti presadzujú "do bielych sociálnych a kultúrnych štruktúr" a čoraz menej sa identifikujú so svojou pôvodnou komunitou. Jeden z jej profesorov si spomína, ako sa vysoká 182-centimetrová študentka odmietala zapojiť do športovania "len preto, že je veľká, čierna a atleticky stavaná".
Po Princetone nastúpila na právnickú fakultu Harvardovej univerzity a potom sa stala právničkou v Chicagu. Tam sa stretla s Barackom. Spočiatku ho odmietala, kým ju nevzal na film černošského režiséra Spikea Lee. Po svadbe v roku 1992 opustila súkromný právnický priestor a začala pracovať na radnici v Chicagu a neskôr v univerzitnej nemocnici, kde je viceprezidentkou pre vzťahy s verejnosťou.
Počas predvolebnej kampane bola jednou z hlavných opôr svojho manžela, poskytla stovky rozhovorov médiám a svojím zachrípnutým hlasom predniesla množstvo prejavov pred zhromaždeniami sympatizantov. "Môj manžel bude mimoriadnym prezidentom," avizuje.
Analytici sa však zhodujú, že pre svoje spôsoby nezostane v tieni svojho manžela. "Mám vždy odpoveď na všetko. Svojho manžela si doberám. Je viac ako schopný zvládnuť silnú ženu. A to je jeden z dôvodov, prečo si myslím, že je schopný byť prezidentom," vyhlásila Obamová. Tvrdí však, že ona nebude hrať v Bielom dome dominantnú rolu. "S Barackom sa zhovárame o všetkom, ale nie som jeho politická poradkyňa. Som jeho manželka."

AFP/ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 18:32