StoryEditor

Program plný aviváže

29.07.2010, 00:00

Programové vyhlásenie vlády, ktoré včera nový kabinet schválil, je v porovnaní s predvolebnými programami koaličných strán iba slabým odvarom. Od víťazstva pravice totiž smelé plány iba zvetrávali a zvetrávali...

Pôvodné programové tézy novej koalície pritom nevyzerali vôbec zle. Kto si myslel, že ich pretavenie do programového vyhlásenia celý dokument spresní a skvalitní, musí byť teraz sklamaný. Opak bol totiž pravdou.

Programové vyhlásenie prinieslo nakoniec iba viac písmeniek, reálnych zmien však ubudlo. Tie, čo zostali, sa podarilo načechrať, navoňať a naservírovať na jednom tanieri spolu s množstvom nič nehovoriacich fráz. Presne tých, ktoré špatili aj programové vyhlásenia predchádzajúcich vlád. Akoby patrilo k politickému bontónu pri prepieraní programových zámerov na koaličných radách naliať do toho všetkého čo najviac aviváže. Len aby volič nenarazil na nejakú ostrú hranu a možno vzdal čítanie vládneho programu možno už po prvej strane.

Ak Radičovej kabinet svoj program skutočne naplní, Slovensku neuškodí. Naopak, pomôže mu. V porovnaní s očakávaniami je to však málo. Pravica sa skrátka rozhodla, že vyšší ako druhý rýchlostný stupeň nezaradí. Veľa nepopulárnych vecí tak už na začiatku prenechala nasledujúcim vládnym garnitúram. Za všetky sa dajú spomenúť napríklad škrty v dôchodkovom systéme. Rizikom je, že kým na ne niekto nájde odvahu, účet, ktorý treba zaplatiť, narastie. A volič si to všimne. Potom už nepomôžu ani vedrá aviváže.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:05