StoryEditor

Experiment s vopred jasným výsledkom

16.07.2010, 00:00

Desať miliónov eur, ktoré natiekli do pilotných sociálnych podnikov, bude musieť preplatiť Slovensko zo štátneho rozpočtu. Pôvodne mali pritiecť z eurofondov, no EÚ náklady nepreplatí. Tvrdí to nový minister práce Jozef Mihál, a nie je dôvod mu neveriť. Napokon, všetky doterajšie správy z Bruselu týkajúce sa slovenských sociálnych podnikov boli o tom, že ich financovanie bolo v rozpore s pravidlami, a tak bude s preplácaním nákladov problém.
O podivnom fungovaní týchto firiem sa rozprávalo od ich vzniku. Nemožno sa teda diviť, že to s nimi nakoniec dopadlo tak, ako to dopadlo. Účet za sociálny experiment s takmer nulovým praktickým efektom sa vyšplhal až na desať miliónov eur kvôli selektívnej slepote, ktorou trpela teraz už bývalá šéfka rezortu práce Viera Tomanová. Ministerstvo nakoniec so sociálnymi podnikmi ukončilo zmluvy, no došlo k tomu neskoro, až v čase, keď bolo zrejmé, že celý projekt "padne na hubu".
Viera Tomanová dodnes tvrdí, že to celé bol vlastne dobrý nápad, keďže v štátom dotovaných firmách si našlo prácu veľa ľudí. To, že preškolení ľudia si vo väčšine prípadov nenašli normálnu prácu, pani ministerka asi prehliadla. Alebo iba nechce priznať, že zo sociálnych podnikov mali najväčší osoh úplne iní ľudia než tí, ktorí tam pracovali. A o to vlastne od začiatku aj šlo.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 08:52