StoryEditor

Arbitráž v prospech Jukosu

30.12.2010, 23:00

Na Slovensku médiá dávno zabudli na spoločnosť v anglickej transkripcii Yukos Oil Company, alebo skrátene v slovenskej transkripcii Jukos, ktorú založil Michail Chodorkovskij. Kedysi Jukos vlastnil polovičný podiel v prepravcovi ropy Transpetrol a zaviazal sa, že presadí postavenie ropovodu z Bratislavy do Rakúska.

V Rusku sa skončil druhý súd nad niekdajším oligarchom - majiteľom Jukosu Michailom Chodorkovským. Súdy však nekonajú len na území Ruska. Medzinárodný arbitrážny súd vo švédskom Štokholme pred vianočnými sviatkami rozhodol, že príčinou bankrotu firmy Jukos bolo konanie štátu. Súčasne rozhodol, že štát by mal zaplatiť majiteľom akcií firmy Jukos 3,5 milióna dolárov ako odškodné z titulu rusko-britskej dohody o vzájomnej ochrane investícií. Ruský denník Vedomosti napísal, že ide o prvé rozhodnutie tohto druhu. Ďalšie súdne spory môžu vytiahnuť z rozpočtového vrecka Ruska desať miliárd dolárov.

Pripomeňme si, že jedna z najväčších firiem ťažiacich ropu v Rusku Jukos zbankrotovala 1. augusta 2006. Ruské štátne orgány tvrdia, že príčinou bankrotu boli nesplatené dlhy voči spoločnostiam Juganskneftegaz a Rosnefť. Štát tvrdí, že Jukos neplatil do rozpočtu.
Michaila Chodorkovského chcú odsúdiť za to, že ukradol ropu za viac ako 829 miliárd rubľov. Nepomohli ani svedectvá niekdajších ministrov. Ktovie, kde tú ropu schoval?

Ruský básnik a diplomat Fiodor Ivanovič Ťjutčev v básni z roku 1866 hovorí o tom, že podstatou ruského štátu a národnej mentality je iracionálne správanie. "Umom sa Rusko nedá pochopiť, spoločnou mierou ho neodmerať: Postavenie zvláštne má - v Rusko sa len veriť dá."
A my k básnikovi dodáme: Kto chce verí, kto nechce neverí, ale verí v arbitrážne súdy.
Vladimír Bačišin, ekonóm

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 09:41