StoryEditor

Podnikanie v sieti byrokracie

08.06.2010, 00:00

Súčasný stav podnikateľského prostredia na Slovensku negatívne ovplyvňuje nedostatočná vymožiteľnosť práva, vysoká administratívna náročnosť podnikania, neopodstatnené rozdiely v infraštruktúre medzi regiónmi, administratívne náročný mechanizmus platby odvodov, nedostatočná podpora rozvoja ľudských zdrojov a pandémia straníckeho klientelizmu a korupcie. Všetky uvedené nedostatky majú spoločného menovateľa. Je ním otáznik nad efektívnosťou fungovania orgánov štátnej správy.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení preto spája cestu k právnemu štátu, skvalitneniu podnikateľského prostredia a zvýšeniu výkonnosti slovenskej ekonomiky a so zoštíhlením organizácie ústrednej štátnej správy.

Spletitá sieť úradov vyjadruje tzv. neviditeľnú byrokraciu, ktorá sa rozprestiera okolo vlády, ovplyvňuje jej fungovanie a podstatne zasahuje aj do kvality podnikateľského prostredia.

Ústredné orgány štátnej správy považujeme za orgány výkonnej moci, ktoré tvoria štátnu politiku, navzájom spolupracujú pri zabezpečovaní výkonu štátnej správy. Už len z tohto pohľadu by ostatné orgány štátnej správy mohli existovať len ako orgány podriadené ministerstvám.

Teoreticky je možné uvažovať napríklad nad zlúčením protimonopolného úradu a úradu pre verejné obstarávanie, alebo telekomunikačného, poštového úradu a rady pre vysielanie a retransmisiu, alebo úrad geodézie, štatistický úrad atď. Taká je prax v niektorých členských krajinách EÚ. Takéto a podobné úvahy si však vyžadujú podrobnú analýzu, a najmä rozumné odôvodnenie zmien, ak sa nejaké budú vôbec navrhovať.

Zaujímavé je porovnanie začlenenia a kompetencií vybraných ústredných orgánov štátnej správy s ich partnerskými úradmi v porovnateľných krajinách EÚ. Na funkcie, na ktoré v podobne veľkých krajinách existuje jedna organizácia, my máme dve až tri. Smutné na celej veci je zistenie, že spôsob kreovania týchto úradov bol do novembra 1989 motivovaný politickou objednávkou a takou zostal dodnes. Záujem politických strán o dobré "fleky" v štátnej správe stále prevláda nad systémovým a koncepčnejším riešením. Možno aj preto volebné programy politických strán zostávajú v rovine všeobecných vyjadrení o štíhlom a efektívnom štáte.
Oto Nevický
Generálny sekretár Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:20