StoryEditor

Pokoj a čas na klímu

16.09.2009, 00:00

Európsky parlament dá Jose Manuelovi Barossovi mandát na to, aby viedol aj druhýkrát Európsku komisiu najmä preto, lebo sa nikto iný o post neuchádza. Špekuluje sa, neoficiálne samozrejme, že ak by nejakým zázrakom portugalský expremiér v Štrasburgu svoj druhý mandát nezískal, francúzsky prezident Sarkozy by na čelo komisie tlačil svojho premiéra Fillona. Ten, okrem toho, že bol proti Maastrichtskej zmluve, ktorá zaviedla euro, by cez Londýn aj tak neprešiel, takže ostane zrejme len pri špekuláciách. 

Barossov bývalý súper v roku 2004 a belgický expremiér Guy Verhofstadt sa už svojich nádejí pragmaticky vzdal a oficiálne Barossa podporil. Silným kandidátom by bol aj šéf Svetovej obchodnej organizácie Pascal Lamy, ale toho by neschválil parlament, pretože je socialista a eurovoľby vyhrala pravica.
Je pravdepodobné, že Barossa z geografických pohnútok podporia, napriek členstvu v rozdielnych politických táboroch, aj španielski a portugalskí socialisti. Najmä keď vyhlásil, že chce buď za prezidenta, alebo za ministra zahraničných vecí Európskej únie člena tejto politickej skupiny. Podporou časti socialistov by mohol získať v Európskom parlamente absolútnu väčšinu a tým pádom aj silnejší politický mandát pred radou a samotným parlamentom. Napríklad aj na presadenie sľubu, ktorý dal liberálnym demokratom, na vytvorenie postu eurokomisára pre základné práva.

Vzhľadom na partnerov v USA, Číne či Indii je dobré, že Európska únia bude mať zvoleného šéfa komisie, keď budú koncom mesiaca svetoví lídri z G20 rokovať v Pittsburghu o riešení krízy. Budeme pôsobiť kompaktnejšie, čo nemenia ani úvahy, že po prijatí Lisabonskej zmluvy Írmi (a podpisoch Klausa a Kaczynského) by mal parlament schváliť Barossa kvôli poriadku ešte raz. Na to však nemajú socialisti ani liberáli, ktorí tento návrh zatiaľ podporujú, dostatok hlasov. José Manuel Barosso sa tak bude môcť v pokoji sústrediť na svoje asi najúspešnejšie politické dieťa počas uplynulého obdobia -- klimatickú agendu --, a s ďalšími politikmi dotiahnuť v Kodani otázku postkjótskeho usporiadania do úspešného konca.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. máj 2024 09:42