StoryEditor

Nerušte moje kruhy!

25.10.2010, 00:00

Sľubovali, že budú maximálne transparentní a menej privilegovaní. Len čo má nová vládna koalícia začať na tom aj robiť, presvedčivosť, ktorá ju dostala k moci, sa začína vytrácať.

Zrušenie, respektíve zúženie imunity je len v nejasných kontúrach (pre zásah do ústavy sa Radičovej a spol. nepodarilo nájsť v Robertovi Ficovi spojenca). Keď si majú krátko po predpísaní celonárodného šetrenia solidárne odkrojiť aj zo svojich platov, zamocú sa (úmyselne?) v komplikovaných schémach, odsúdených hneď na začiatku na nedohodu (pozri Sulíkov návrh). A ak majú tým, ktorí im prepožičali moc, nechať nahliadnuť do svojich majetkov, ukážu veľkú "nulu". A to doslova a do písmena (resp. do čísla).

Minulý týždeň Národná rada SR zverejnila na internete majetkové priznania nováčikov v parlamente a vo vláde. Občan, ktorý si chce odkontrolovať, s akým majetkom prichádzajú z "civilu" do politiky, má však smolu. Žiaden aktuálny stav účtu, žiadne príjmy za posledný rok, žiadne vyčíslenie hodnoty nehnuteľností... Ide sa ďalej podľa scenára, podľa ktorého sa išlo aj za Fica. Nová vládna koalícia nevyužila ďalšiu veľkú šancu ukázať hneď na začiatku, že to chce robiť inak.

Hoci sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že sa pokúsi majetky politikov odkryť viac, skúsenosť už viackrát potvrdila, že čo sa začne hneď v úvode odkladať, k tomu sa už politici zväčša nestihnú (alebo nechcú stihnúť?) dostať. Skostnatené politické pravidlá: "čo je moje, do toho vás nič" dostali jasný signál, že ešte môžu prežiť.
Ján Borčin
vedúci domáceho oddelenia

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 14:41