StoryEditor

Potreba Stratégie rozvoja

15.04.2010, 00:00

Začiatkom marca slovenská vláda prerokovala materiál Stratégia rozvoja slovenskej spoločnosti, vzala ho na vedomie, sprístupnila na internete a vyhlásila k nemu odbornú a verejnú diskusiu s termínom ukončenia do 30. apríla 2010.
Materiál, realizovaný v rámci projektu Vízia a stratégia rozvoja slovenskej spoločnosti a nadväzujúci na Dlhodobú víziu rozvoja slovenskej spoločnosti, bol vypracovaný odborníkmi z rôznych inštitúcií SR, najmä z Ekonomického a ďalších ústavov SAV, Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave, no spolupracovali aj ďalší experti.
Vyhláseniu odbornej a verejnej diskusie predchádzala konferencia, na ktorej som sa popri predstaviteľoch objednávateľa a spracovateľa stratégie zúčastnil ako jeden z mála zástupcov podnikateľov a zamestnávateľov. Som presvedčený, že takémuto rozsiahlemu koncepčnému materiálu, s ambíciou stať sa východiskom pre kľúčové politiky niekoľkých vlád, je potrebné venovať náležitú pozornosť aj zo strany zamestnávateľov, ale aj aktuálnej politickej opozície. Toto svoje stanovisko som deklaroval tiež na predvolebných programových snemoch opozičných i koaličných strán.
AZZZ SR sa koncepčne zameriava na zlepšovanie podnikateľského prostredia a s tým súvisiace zvyšovanie životnej úrovne obyvateľstva SR. Aj s dôrazom na túto našu základnú úlohu sme na pôde Asociácie prerokovali postup zamestnávateľov pri vyhodnotení stratégie. Materiál sme privítali s náležitou pozornosťou ako dôležitý dokument, ku ktorému je potrebné zaujať stanovisko a vyjadriť čo najviac odborných názorov, keďže sa má stať východiskom nastavenia slovenskej ekonomiky na dlhé obdobie a môže zasiahnuť do mnohých oblastí fungovania spoločnosti.
Naše základné stanovisko možno zhrnúť do myšlienky, že jednak by bolo chybou túto aktivitu ignorovať a na druhej strane sme sa zhodli, že pre spoločnosť môže byť užitočné disponovať takýmto materiálom, akýmsi návodom alebo manuálom pre nasledujúce vládne garnitúry, pokiaľ je kvalitný, zohľadňuje reálny stav vecí, má splniteľné ciele a je akceptovaný laickou i odbornou verejnosťou a všetkými relevantnými politickými stranami. Aby sme prispeli k verejnej diskusii, rozhodli sme sa zorganizovať koncom apríla v Bratislave konferenciu k Stratégii rozvoja slovenskej spoločnosti z pohľadu zamestnávateľov a podnikateľov s podtitulom Perspektívy pre Slovensko.
Konferencia má za cieľ vytvoriť a ponúknuť zamestnávateľom a podnikateľom, nielen z našej asociácie, ale aj z partnerských organizácií, priestor na prezentovanie svojich pohľadov, vyjadrenie názorov, konštruktívnu kritiku, oponentúru a diskusiu o tomto dokumente za účasti spracovateľov, ktorí dokument tvorili, a politikov, ktorí budú rozhodovať o jeho osude.
Autor je prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 11:37