StoryEditor

Slotova a Ficova močarina ostáva

21.08.2009, 00:00

Že vraj dvakrát nevstúpiš do jednej rieky. Takmer pravda má celkom výnimky. Jednou z nich je šéf SNS Ján Slota. Najnovší vývoj v koalícii ukazuje, že Slota sa vo svojej močarine váľa minimálne od roku 1996. Vtedajší premiér Vladimír Mečiar na adresu svojich koaličných partnerov zo SNS v čase koaličnej krízy vyhlásil, že ich "národná hrdosť sa končí v Slovenskej poisťovni". Vtedy šlo o vedenie poisťovne, ktorá smerovala k privatizácii. Paralel s dneškom je viac než dosť.

Tak ako vtedy, aj dnes je kľúčovou postavou vlády jej premiér, jeho koaliční partneri hneď na začiatku dobrovoľne vstúpili do pozície štatistov, v prípade potreby fackovacích panákov. Výsledok každého ich zápasu je daný skôr, ako jeho aktéri vstúpia do ringu. Aj preto môže Fico pokojne vyhlásiť, že Slotovi berie "jeho ministerstvo", aj to, že tak robí "s vedomím všetkých rizík, ktoré môže vyvolať vrátane odchodu SNS z vládnej koalície". Vie totiž, že Slota v koalícii a (cez svoje figúrky) vo vláde ostane. Bez ohľadu na to, že včera tvrdil: "Ja by som odišiel už teraz."

Pokiaľ bude ovládať jediné ministerstvo, pokiaľ bude môcť ovplyvniť smerovanie čo i len eura smerom k "osobám a firmám blízkym predsedovi SNS", nie je dôvod na odchod z koalície. Rozpadom koalície by totiž Slota, na rozdiel od Fica, stratil. V očiach verejnosti by to bola SNS, ktorá gigantickými škandálmi a následným odchodom z koalície oslabila vládu najpopulárnejšieho politika a nedajbože privodiť predčasné voľby. Tie by Fica až tak nevyrušovali. Dnes totiž čelí prepadu ekonomiky, rastu nezamestnanosti a v neposlednom rade dlhodobému pozvoľnému poklesu preferencií. A o necelý rok to bude z jeho pohľadu ešte horšie.

Práve preto šéf Smeru pokojne predstúpil pred kamery a vyslal do domácností svojich voličov ďalší diel telenovely o dobrom a spravodlivom bojovníkovi, ktorému nerobí problém porušiť koaličnú zmluvu, ak niekto "poškodzuje SNS a vládu". Fico v tomto prípade "zabudol" povedať, že nechal ministrov za SNS dlhé mesiace poškodzovať Slovensko, keď nereagoval na jednoznačné dôkazy o ich prešľapoch, ktoré v hojnej miere prinášali médiá. Dlhodobým nekonaním sa Fico stal ich spoluvinníkom. Tak ako Slota, aj Fico svoju močarinu, v ktorej skončí cestou do rieky.

Marek Tettinger

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:37