StoryEditor

Utekajúci investori

16.07.2012, 00:00

Potenciálni investori na Slovensku utekajú do Poľska a Maďarska. Zatiaľ čo v prípade našich severných susedov o ich víťazstve väčšinou rozhoduje štedrá finančná ponuka, v prípade našich južných susedov začína čoraz väčšiu rolu zohrávať lacná pracovná sila. Napriek tomu, že pri každej zo zahraničných investícií a výške stimulov, ktoré je Slovensko na ňu ochotné poskytnúť, treba dôkladne zvážiť jej prínosy do budúcnosti a vyvážiť ich nákladmi, v čase dlhovej krízy môže byť každá stratená investícia problémom. Veľmi vysoká nezamestnanosť spolu s našou nejasnou koncepciou lákania investícií s vyššou pridanou hodnotou totiž znižujú čitateľnosť Slovenska v očiach nadnárodných firiem. A práve nadnárodné firmy do budúcnosti môžu zvýšiť pridanú hodnotu našej priemyselnej výroby. Ak si uvedomíme konkurenčne lepšiu vybavenosť Česka v tejto oblasti – ide o krajinu celosvetovo známejšiu, Praha je akceptovateľnejšia ako sídlo veľkých biznis centier, Česko investuje viac do propagácie svojej krajiny a je populárnejšie ako turistická destinácia – vynoria sa pochybnosti, či verbálne deklarovanie, že máme záujem o investície s vyššou pridanou hodnotou, stačí. Aj pri lákaní takýchto investícií totiž pri ceste zdola musí existovať dostatočné podhubie v podobe veľkého množstva malých inovatívnych firiem, ktoré majú schopnosť prilákať väčšie investície do výskumu a vývoja. Alebo pri ceste zhora musí vláda vytvoriť dostatočne lákavé prostredie, ktorým budeme vyčnievať nad silnou konkurenciou. Ani jedno z toho však Slovensko, povedzme si na rovinu, nemá. Inovatívnych firiem je u nás ako šafranu. A konsolidačný balíček a ničím nevýnimočné podnikateľské prostredie budú skôr spôsobovať, že investori od nás budú utekať.

Vladislav Doktor, vedúci redaktor Firiem a financií Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 08:00