StoryEditor

Luxusný problém

27.08.2012, 00:00

Luxus plošného poskytovania sociálnych dávok sa skončil – znie populárna veta ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), ktorú povedal pre HN v polovici apríla. Mal vtedy na mysli najmä to, že vláda už nebude podporovať dávkami či úľavami bohatších ľudí a systém bude viac adresný.

Zatiaľ sa však Smer podľa toho nespráva. Navrhuje zrušiť daňový bonus na dieťa aj úľavu na manželku plošne. Bez akéhokoľvek náznaku adresnosti podľa príjmu. V prvom prípade chce znížiť hranicu poskytovania bonusu do 19. roku veku dieťaťa a v druhom umožniť uplatniť nezdaniteľnú sumu na manželku len do troch rokov dieťaťa. Toto obmedzenie pritom zasiahne rodiny výrazne. Napríklad muž s nezamestnanou manželkou, ktorý by podľa dnešných pravidiel dostal na budúci rok v čistom na účet 820 eur, stratí po novom 60 eur.

Rezort financií neoficiálne tvrdí, že sa celkom presne nedá stanoviť, ktoré sú bohatšie rodiny. Okrem iného aj preto, že nie sú prepojené databázy daní a odvodov a len podľa výšky príjmu, bez zohľadnenia majetkových pomerov, to nejde. Takéto dôvody však neobstoja. Ak si totiž trúfnu stanoviť výšku „bohatej“ podpory v nezamestnanosti len na základe jej výšky (tú maximálnu chcú zosekať z vyše 1 100 eur na úroveň priemernej mzdy) či určiť progresívnu daň od určitej hranice príjmu, mohli by to jednoducho, podľa príjmu na rodinu, urobiť aj v prípade odpočítateľnej položky. To by im však do rozpočtu pritieklo výrazne menej peňazí.

Keby pred voľbami Smer priznal, ako nakoniec bude reálne chrániť bežných ľudí a loviť len peniaze bohatých, luxus 83 kresiel by si dnes určite dovoliť nemohol.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 15:20