StoryEditor

Ceny komodít stúpajú, potraviny budú drahšie

23.07.2012, 00:00

V USA sa tento týždeň naplno rozbehla výsledková sezóna. Pred jej začiatkom panovala na trhu veľká neistota, či sa európska dlhová kríza a spomaľujúca sa svetová ekonomika prejavia negatívne vo výsledkoch firiem. Doterajšia realita však prekonala očakávania, keď 71 percent zo 110 zatiaľ reportujúcich firiem z indexu S&P vykázalo výsledky lepšie, než boli očakávania analytikov.

Najmä banky, ktoré zverejňujú svoje výsledky medzi prvými, pomohli trhom k týždenným ziskom. Všetky hlavné banky až na Morgan Stanley (najväčšie doterajšie negatívne prekvapenie) vykázali pozitívne výsledky pokiaľ ide o zisk. Naopak, pri tržbách už to také slávne nebolo. Z detailného pohľadu možno vyčítať, že banky realizujú pozitívne prekvapenie na ziskoch najmä rozpúšťaním rezerv k úverom a škrtmi v nákladoch, čo nie je dlhodobo udržateľné.

Nielen banky však prekonali odhady. Medzi ďalších premiantov sa zaradili napríklad firmy Mattel, Yahoo, Alcoa, Microsoft, Google či eBay. Čo to znamená pre akciové trhy? Najmä rastúcu vieru, že situácia nie je taká vážna, ako na prvý pohľad vyzerá. K tomu je však nutné poznamenať, že v posledných týždňoch dochádzalo k znižovaniu odhadov výsledkov, čo zmenšuje pravdepodobnosť negatívnych prekvapení. V každom prípade by investori nemali odďaľovať myšlienky od stále nedobrej situácie v Španielsku či Grécku a zrak by mali mať upretý aj na spomaľujúcu sa Čínu a nezlepšujúcu sa nezamestnanosť v USA.

Nie výsledková sezóna, ale menová politika Číny a USA je faktor, ktorý by trhy mohol na dlhší čas upokojiť. Veľké nádeje sa minulý týždeň vkladali do šéfa Fedu Bena Bernanka, ktorý prezentoval pred americkými zákonodarcami pravidelnú polročnú správu o stave ekonomiky. Investori sa však nedočkali nových informácií o možnom ďalšom kole kvantitatívneho uvoľňovania. Aspoň mierne pozitívne vyznenie spôsobilo zverejnenie zoznamu, aké možnosti má Fed pre podporu ekonomiky. Okrem tretieho kola kvantitatívneho uvoľnenia to môže byť aj zmena rétoriky v súvislosti s úrokovými sadzbami (verbálny sľub, že sadzby zostanú blízke nule aj po roku 2014). Vzhľadom na nedávne predĺženie operácie Twist je podľa môjho názoru chybou predpokladať, že Fed pristúpi k nejakej akcii skôr, ako v poslednom štvrťroku tohto roka.

Nádeje sa vkladajú aj do Číny. Tá má podstatne viac nástrojov, ako podporiť ekonomiku. Najčastejšie sa špekuluje o znížení sadzieb aj povinných minimálnych rezerv, alebo o stimuloch pre konkrétne odvetvia. V minulom týždni napríklad čínsky premiér oznámil, že investície do železníc dosiahnu v druhom polroku dvojnásobnú výšku oproti prvému polroku. Znepokojujúce výsledky čínskych firiem, ktoré spôsobujú dokonca väčšie sklamanie, ako v roku 2009, môžu nakoniec prispieť k tomu, že Čína zníži firemnú daňovú sadzbu, ako vo štvrtok naznačil premiér Wen. To je ďalší nástroj, ako zastaviť pokles rastu najväčšieho ázijského tigra.

Mimo výsledkovej sezóny si svojím životom žijú ceny niektorých poľnohospodárskych komodít. Kukurica (plus 7 percent za týždeň) a sója (plus 8 percent) sú na historických maximách, pšenica je na štvorročnom maxime (plus 10 percent). Napríklad za posledné 3 mesiace vzrástla cena pšenice o 49 percent. Dôvodom sú extrémne suchá na stredozápade USA, kde sa pestuje tretina svetovej produkcie obilnín. Na konci júna nastalo v týchto oblastiach kritické obdobie, keď je veľké riziko sucha, čo ohrozuje úrodu. Tento rok je sucho skutočne výnimočné, dokonca najhoršie od roku 1956. Americká vláda označila situáciu v 1 300 okrskoch 29 amerických štátov za prírodnú katastrofu. Nanešťastie sa počasie stále nelepší, čo sa čoskoro premietne do cien niektorých potravín aj v našich obchodoch.

V budúcom týždni bude nesporne najdôležitejším momentom zverejnenie amerického HDP, ktoré by malo ukázať, ako na tom americká ekonomika skutočne je. Podľa môjho názoru sa pozitívneho prekvapenia nedočkáme, ale rád by som sa mýlil.

Tomáš Menčík
Autor je analytik CYRRUS, a. s., Brno

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
21. september 2024 19:04