StoryEditor

Rast na vratkých nohách

06.08.2012, 00:00

Dlhová kríza sa zo starého kontinentu v podobe hroziacej recesie „úspešne“ presúva do celého sveta. Zatiaľ čo donedávna sa ešte zdalo, že Austrália môže výkyvom na burzách spôsobeným zadlženými európskymi štátmi odolávať, už niekoľko dní to neplatí. Austrálske ťažobné spoločnosti ohlásili obmedzenie investícií v dôsledku poklesu dopytu z Číny. Najľudnatejšia krajina sveta má už dlhší čas problém s klesajúcou spotrebou Európy, a zdá sa, že výpadky v svojom zahraničnom obchode tak skoro nenahradí ani posilňovaním svojich pozícií v krajinách Afriky. Nakreslené strategické plány Brazílie či Ruska, v ktorých dôležitú úlohu hrá aj domáca spotreba podporená silnými investíciami do infraštruktúry, začínajú dostávať prvé trhliny v podobe poklesu hodnoty brazílskeho realu voči doláru, a neistého odbytu Číny v prípade Ruska. Spomalená čínska ekonomika nemusí spotrebovať v budúcnosti zazmluvnené objemy zemného plynu, a problematickým môže byť napokon aj plánovaný rast vzájomného obchodu medzi oboma štátmi.

Ekonomike Spojených štátov amerických môže vziať vietor z plachiet koniec daňových úľav. Pre všetky zo spomenutých krajín to znamená, že budú musieť do stimulácie vlastnej ekonomiky viac zapojiť fiškálne stimuly. A práve tento krok môže prispieť k horším výsledkom zahraničného obchodu eurozóny, v prípade, že euro bude prisilné. Celá situácia je o to horšia, že na rast vlastnej spotreby, zdá sa, sa v súčasnosti starý kontinent môže spoliehať najmenej. Aj preto bude musieť Európa zmobilizovať svoje sily na zvýšenie vlastnej konkurencieschopnosti. A to aj napriek pochybnostiam, že sa jej to pri súčasnom dlhovom marazme podarí.

Vladislav Doktor, vedúci redaktor Firiem a financií

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:56