StoryEditor

Kde nájde mladý podnikateľ peniaze? U starého

05.11.2013, 22:58

Aká podpora je k dispozícii pre mladých ľudí, ktorí majú motiváciu a schopnosti na to, aby sa stali podnikateľmi? Financovanie je často tou najväčšou prekážkou.

Rodičovská investícia

Keď sme spolu s mojimi priateľmi koncom 60. rokov rozbehli Študentský magazín, podarilo sa mi predať pár reklám a to zaplatilo prvých pár čísel. Ale keď sa magazín uchytil a potrebovali sme platiť tlačiarne a iné výdavky, peňazí bolo stále menej. Vtedy zakročila moja mama. Niekoľko mesiacov predtým našla náramok a odovzdala ho na polícii. Nikto sa oň neprihlásil, a približne vtedy, keď sme si s kamarátmi začali zúfať, jej polícia ten náramok vrátila. Predala ho a zisk 300 libier dala nášmu podniku. To stačilo na to, aby sme mohli pokračovať a v priebehu ďalších pár rokov sme založili náš zásielkový obchod, obchody s hudbou a nahrávacie štúdio.

Mladí podnikatelia môžu čeliť obzvlášť vážnym prekážkam pri oslovovaní investorov alebo pri žiadostiach o úver. Zvyčajne majú malý majetok, žiadnu úverovú históriu a len zriedka majú podnikateľské skúsenosti, na ktoré by mohli poukázať. Toto je problém, ktorý je nutné riešiť. Veď znakom zdravej ekonomiky sú prosperujúce sektory malých a začínajúcich firiem a my, zabehnutí podnikatelia, to musíme viesť správnym smerom.

Pôžičky pre mladých

Virgin Media Pioneers je online komunita, ktorú jedna z našich spoločností, Virgin Media, založila pre začínajúcich podnikateľov v Británii a ktorej pomáham, ako môžem. Aby zistili, čo mladých ľudí odrádza od založenia podniku, VMP vykonala prieskum mladých podnikateľov na rok 2011 a odpovede odhalili obvyklé problémy. Mladých ľudí brzdí nedostatok podpory, praxe a finančných prostriedkov.

V nadväznosti na tieto zistenia a na základe práce s viacerými odborníkmi na problémy mladých VMP vydala správu vyzývajúcu firmy na to, aby hľadali konkrétne spôsoby na podporu začínajúcich firiem, ako napríklad otváranie kancelárskych priestorov a poskytovanie mentorov pre začínajúcich podnikateľov. Naznačila tiež, že vláda by mala prehodnotiť spôsob, akým investuje do mladých ľudí.

Argument bol jednoduchý: prečo si študent môže požičať cca 30-tisíc libier na získanie titulu v oblasti obchodu, ale potom musí bojovať o 5-tisíc libier na spustenie firmy? VMP naznačila, že britská vláda by mohla sprístupniť obrovské ekonomické výhody premenovaním a prepracovaním svojej spoločnosti študentských pôžičiek. Nová Spoločnosť pre investovanie do mladých by mohla pokračovať v poskytovaní študentských pôžičiek, ale s tým, že by rovnako výhodné pôžičky sprístupnila aj pre mladých podnikateľov.

Tento nápad ma oslovil. Pamätám sa na moje vlastné problémy, keď som odišiel zo školy: moji rodičia ma podporovali, a spolu s mojimi priateľmi sme si užili veľa zábavy, ale tie prvé roky boli dosť náročné.

Univerzálna myšlienka

V období uverejnenia tejto správy sa britská vláda už zaujímala o rôzne systémy na poskytovanie financovania mladým podnikateľom a ja som robil, čo som mohol, aby som zákonodarcov prinútil o takýchto návrhoch vážne uvažovať. V roku 2012 vláda vytvorila novú neziskovú organizáciu s názvom Spoločnosť pre úvery začínajúcim firmám, ktorej úlohou je poskytovať financovanie novým podnikom.

Táto spoločnosť si odvtedy vytvorila sieť viac než 50 partnerov, ktorí požičiavajú peniaze novým firmám po celej krajine. K dnešnému dňu vyše 9-tisíc podnikov požičalo viac ako 45 miliónov libier. Úctyhodný výkon.

Táto myšlienka by mala mať význam aj mimo Británie – a mali by sme naliehať na zákonodarcov, aby zavádzali podobné systémy. Financovanie začínajúcich firiem je veľká výzva, a riešenie si vyžaduje podporu verejného aj súkromného sektora.

Vytvorenie cesty k podnikaniu pre našich najschopnejších mladých ľudí prospeje všetkým a pomôže to ekonomike. Ak ste skúsený podnikateľ, zvážte dobrovoľnú pomoc ako mentor, alebo ponúknite niečo z vašich zdrojov mladým ľuďom, ktorí sa snažia vytvoriť novú firmu.

01 - Modified: 2005-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Motory Rolls-Royce v amerických stíhačkách
01 - Modified: 2021-08-07 05:22:03 - Feat.: - Title: Firma miliardára Richarda Bransona začala predávať letenky na vesmírne lety 02 - Modified: 2021-07-24 07:10:06 - Feat.: - Title: Bransonovi ani Bezosovi neprislúcha titul astronaut, tvrdia úrady 03 - Modified: 2021-07-21 13:49:40 - Feat.: - Title: Jeff Bezos dobyl vesmír, navrch má však Elon Musk 04 - Modified: 2021-07-19 14:35:25 - Feat.: - Title: Pán Virgin: Na cestu do vesmíru som nechcel len tak čakať 05 - Modified: 2021-07-13 08:06:31 - Feat.: - Title: Do vesmíru mieri aj Musk. Kúpil si lístok u konkurenta Bransona
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
02. máj 2024 09:35