StoryEditor

Dag Daniš: Ako Fica vyfackal Facebook

08.11.2014, 13:36
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Keby ste mali tento týždeň doma návštevu zo zahraničia, asi by nechápali. Fico pri náznaku korupcie zlikvidoval ministerku zdravotníctva aj podpredsedníčku parlamentu. Za hodinu. Aby ukázal, aký je pekný a príkladný... Opozíciu to nahnevalo - a vrhla sa na predsedu parlamentu Pašku. Krátko nato umelci (Majk Spirit, Ine Kafe, Polemic, Tublatanka) zrušili koncerty na oslavách Novembra. Potom Paška zrušil celú akciu - vraj pre bezpečnostné riziká. A nakoniec opozícia udrela na pekného a príkladného Fica. A chce ho odvolať v parlamente.

Za čo? Veď on už vie za čo...

Naozaj smiešny obraz. Pre hosťa zo zahraničia trochu nepochopiteľný.

My Slováci mu ale celkom dobre rozumieme. Fica prefackala verejná mienka. Naživo, online. A kde sa tu zrazu vzala verejná mienka? Na Facebooku sa vzala verejná mienka...

Všetko sa strhlo v pondelok poobede. Fico zvolal mimoriadnu tlačovku. Oznámil, že pre predražené CT popravil ministerku zdravotníctva a podpredsedníčku parlamentu. A odobral sa do kancelárie - predýchavať, aký je pekný, vzorný a dobrý... A potom sa ozvali ,,sociálne siete". Tí, čo čítajú noviny a poznajú slovenské pomery, okamžite pripomenuli, že zdravotníctvu na Slovensku nešéfuje ministerka, ale šéf parlamentu Paška. A jeho kamarát, podnikateľ Široký. Všetko sa otočilo proti Paškovi a jeho (vraj bývalej) firme Medical Group. Treba priznať, že spravodlivo.

,,Komunista" Paška sa pred útokmi zakryl Novembrom - a oslavami, ktoré organizuje. A presne toto nemal robiť. Sulík, Lipšic a Matovič na Facebooku vyzvali pozvaných umelcov, aby účasť odriekli. A keďže sa za Sulíka a spol. na sociálnych sieťach okamžite postavili tisíce nahnevaných Slovákov, umelci poslúchli. A stiahli sa... A nakoniec prišiel útok opozície na premiéra. Za to, že vytvoril oligarchický systém, kde úzka skupina zbohatlíkov vládne - a zarába milióny eur. Na úkor ostatných.

Tento útok je celkom oprávnený a zaslúžený.

Fico na Slovensku vybudoval zvláštny systém, v ktorom je politika úzko prepojená s miliardármi a oligarchami. Konkrétne s podnikateľom Širokým, ktorý má pod palcom diaľnice a zdravotníctvo (spolu s Paškom), s podnikateľom Brhelom, ktorý kontroluje energetiku (spolu s Kaliňákom) a s podnikateľom Výbohom, ktorý sa pohybuje v rezorte dopravy a obrany. A ktorý je blízky priateľ Roberta Fica... Kdesi vzadu sú ešte podnikateľ Kmotrík, podnikateľ Poór a J&T...

Ficov systém má jednoduché pravidlá. Vyzerajú takto. Strana toleruje, že oligarchovia si podelili koláč s nápisom Slovenská republika - aj s miliardovými výnosmi. Môžu si robiť, čo chcú. S jedinou podmienkou - nesmú byť škandály, ktoré by ohrozovali osobnú popularitu Fica.

No... A keď niekto príde do okresnej nemocnice s rolkou toaletného papiera, ľahne si tam na posteľ z druhej svetovej vojny a prečíta si v novinách, že nemocnica obstarala 500-tisícové CT za 1,5 milióna eur od ,,smeráckej" firmy... Tak to je škandál.

Pravidlo sa porušilo. Treba konať. Lenže... Fico nikdy neudrie na oligarchov, ktorí to organizujú. Ani na ich zástupcov vo vedení Smeru (Paška, Kaliňák). Pretože by tým udrel na podstatu svojho vlastného systému. Udrie vždy len na pešiakov, ktorí sa následne vymenia. Za iných pešiakov.

Pekne to premiér v pondelok poobede urobil. S jednou vecou však pri svojom divadle nerátal. S existenciou nového typu verejnej mienky, ktorá je aktívna na online médiách a sociálnych sieťach. Preto mu v priebehu pár hodín padli oslavy Novembra, preto je tu poľovačka na Pašku. A preto je prekvapený premiér zrazu ostreľovaný v parlamente.

Vitajte v novej digitálnej ére. Súdruhovia. A súdružky.

01 - Modified: 2006-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spoločná letka je na spadnutie
01 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 02 - Modified: 2021-06-07 15:09:54 - Feat.: - Title: Aj toto vypustili z úst. Top výroky politických homofóbov, medzi nimi aj Sulík či Matovič 03 - Modified: 2019-12-07 17:34:06 - Feat.: - Title: Exvyšetrovateľ o obvinení Fica: Som prekvapený, že z takéhoto prejavu sa robí trestný čin 04 - Modified: 2019-02-26 14:28:21 - Feat.: - Title: Fico vyzval Kisku na súboj. Prezident mu odkázal, že s ním skončil 05 - Modified: 2019-02-07 09:17:26 - Feat.: - Title: Poslankyňa Mosta hovorí o tom, prečo odobrila Ficovu prax
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 16:14