StoryEditor

Každé štvrté euro je z priemyslu

09.12.2013, 22:57
Takto to vidí Eva Sádovská, analytička Poštovej banky

Vďaka príspevku nášho priemyslu k celosvetovej priemyselnej produkcii by sme Slovensko mohli označiť za priemyselnú veľmoc len ťažko. Z hľadiska podielu priemyselnej výroby na našom hrubom domácom produkte však Slovensko veľmocou je. Za každé štvrté euro vyprodukované v ekonomike totiž vďačíme priemyslu, ktorého podiel na HDP vytvorenom v prvom tohtoročnom polroku dosiahol 25,8 percenta. Prepočet vychádza z údajov Eurostatu.

V rámci Európskej únie nás predbehli jedine Rumuni a Česi, kde priemysel vytvára zhruba tridsať percent HDP. V prvej desiatke si našli miesto tie krajiny, v ktorých z priemyslu pochádza minimálne každé piate euro vytvorené v ekonomike. Túto „podmienku“ splnili aj všetky krajiny V4. Naopak, len minimálny podiel na HDP majú priemyselníci v Luxembursku a na Cypre, teda v krajinách ťažiacich predovšetkým zo sektora služieb.

Priemysel je neodmysliteľnou súčasťou hlavne „nováčikov únie“. Pôvodné členské krajiny bloku sa vyznačujú skôr nižším príspevkom priemyslu k tvorbe HDP, ktorý ustupuje v prospech sektora služieb. S premenou vyspelých ekonomík na informačné a vedecké spoločnosti sa totiž do popredia dostávajú práve služby. Ruku k dielu však určite pridáva aj premiestňovanie výroby do menej vyspelých krajín vyznačujúcich sa napríklad lacnejšou pracovnou silou. Nemôžeme však úplne zovšeobecňovať, výnimkami sú totiž také vyspelé ekonomiky ako Nemecko a Rakúsko, kde priemysel vytvára asi pätinu HDP.

Nie sú to však iba priemyselníci, ktorí sú tvorcami nášho HDP. Viac ako pätinu z neho v prvom polroku 2013 vytvorila na Slovensku oblasť veľkoobchod, maloobchod, doprava, ubytovanie a stravovanie. Trojku najvýznamnejších prispievateľov k HDP dopĺňa sektor verejnej správy, povinného sociálneho zabezpečenia, obrany, vzdelávania, zdravotníctva a sociálnych služieb s podielom necelých 12 percent. Len približne trojpercentný podiel na tvorbe nášho HDP mali v prvej polovici roka 2013 poľnohospodárstvo, lesníctvo a rybolov, ale aj činnosti v oblasti umenia, zábavy a rekreácie.

Eva Sádovská, analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 06:50