StoryEditor

Komentár šéfredaktora HN: Jednoducho Kotleba

24.11.2013, 01:12

Zabudnite teraz na Slovensko, ktoré malo byť iba červené a v Bratislave modré. Zabudnite teraz na regionálne voľby, ktoré sa mali skončiť rovnako nudne, ako začali. Zabudnite teraz na politikov, ktorí budú v najbližších hodinách a dňoch pokrytecky varovať pred hrozbou extrémizmu, ktorú sami privolali.

Ale predovšetkým...zabudnite na prehnané emócie, ktoré budú nástup Mariana Kotlebu do čela Banskobystrického samosprávneho kraja sprevádzať.

Popravde, krajina, kde v novodobej histórii dlhé roky vládli ľudia ako Vladimír Mečiar či Ján Slota, ešte jedného Kotlebu v jednom regióne pár rokov zvládne. Nie preto, že by nebol nebezpečný svojím slovníkom, ktorý nápadne pripomína protižidovskú (a skutočne aj protirómsku) propagandu z čias prvého a aj fašistického slovenského štátu v rokoch 1939-1945. Ale preto, že extrémizmus a extrémisti – v rôznych podobách a úchylkách – patrili a patria do našej histórie a súčasnosti, rovnako ako v iných krajinách, kde ľudia potrebujú počuť jednoduché odpovede na zložité, resp. dlhé roky nikým nezodpovedané otázky.

Dokonalým príkladom je Banskobystrický kraj, kde sa sústredili všetky potrebné ingrediencie na namiešanie koktejlu s hnedým zafarbením: nízka životná úroveň, vysoká nezamestnanosť, takmer nulový prílev investícií a tým pádom nulové šance na prácu. Výsledkom je pocit bezradnosti, v horšom prípade hnevu, ktorý dokáže šikovný manipulátor správne nasmerovať voči niekomu (ajhľa, cigánski paraziti a iné sprisahania všetkého druhu) a samozrejme využiť vo svoj prospech. Ak dokážete zhodiť uniformu, aby neklala oči tým umiernenejším voličom protestu a máte také šťastie, že volebný osud postaví voči vám sprofanovaného Ľudovíta Kaníka a anticharizmatického Vladimíra Maňku, zázrak menom Kotleba je na svete.

Toto sú dôvody, pre ktoré sa na mape Slovenska objavila hnedá škvrna. Toto sú dôvody, pre ktoré sa treba zaujímať o sociálne a kultúrne dôsledky ekonomickej krízy, ale nie až tak o jej produkt – Kotlebu samotného. Toto sú dôvody, pre ktoré treba vnímať voľbu ľudí ako vztýčený ukazovák opotrebovanej generácii politikov, ale nie ako vztýčený prostredník demokracii.

Regionálne voľby sa skončili, ale svet nie. Iba nám niekto musel pripomenúť, že telenovela o slávnej blbej nálade na Slovensku zmutovala do ďalšej blbej epizódy: Jednoducho Kotleba.

01 - Modified: 2005-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Drážďanoch by vyhrala CDU
01 - Modified: 2022-05-02 15:04:15 - Feat.: - Title: Kotlebu jednohlasne opäť zvolili za šéfa ĽSNS. Strana označila stratu jeho mandátu za protiústavnú 02 - Modified: 2022-04-29 09:17:06 - Feat.: - Title: Prezidentku nazýva slúžkou, slovník prokremeľských webov je jej blízky. Kto je Kotlebova náhradníčka? 03 - Modified: 2022-04-26 14:58:59 - Feat.: - Title: Kotleba sa iba tvári, že nechápe Ústavu 04 - Modified: 2022-04-26 12:16:27 - Feat.: - Title: Kotleba sa márne snažil dostať do parlamentu, na vrátnici ho otočili 05 - Modified: 2022-04-26 15:05:28 - Feat.: - Title: Kotlebovi nepomohlo ani dobýjanie sa do parlamentu. Definitívne skončil aj klub ĽSNS
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
11. máj 2024 04:52