StoryEditor

V Drážďanoch by vyhrala CDU

26.09.2005, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Týždeň pred doplňujúcimi voľbami celonemeckých predčasných volieb vo východných Drážďanoch by vyhrala tesne opozičná Kresťanskodemokratická strana Nemecka (CDU). Hlasy by jej podľa prieskumu verejnej mienky uskutočnenej v Drážďanoch dalo 29 percent opýtaných, kým vládnucej Sociálnodemokratickej strane Nemecka (SPD) 28 percent opýtaných prieskumu. Presunutie termínu na 2. október spôsobila nečakaná smrť jednej z priamych kandidátok drážďanského volebného okresu.
Kancelár Gerhard Schröder si v ďalšom priebehu boja o kancelársky post chce zrejme ponechať otvorené všetky možnosti. Ako uviedol pre prvý program nemeckej verejnoprávnej televízie ARD, nevidí v súčasnosti najmenší dôvod na pohyb ktorýmsi smerom iba preto, že je vystavený bezočivému tlaku zo strany médií a strán únie. Aj o otázke obsadenia kancelárskeho postu sa rozhodne až po tom, čo príslušné strany rozhodnú o prípadnej spolupráci. Opozičné subjekty však v sobotu opäť zdôraznili, že podmienkou otvorenia koaličných rokovaní s SPD je z ich strany rezignácia sociálnych demokratov z opätovného riadenia spolkového kabinetu doterajším kancelárom.
V prípade vzniku veľkej čierno-červenej koalície už odmietol dolnosaský premiér za kresťanských demokratov Christian Wulff úvahy, že by sa práve on mal stať kompromisným novým predsedom spolkovej vlády. "Nebude kancelár únie, ktorý sa bude volať Christian Wulff," vyhlásil a zopakoval, že si na tomto poste vie predstaviť len predsedníčku CDU Angelu Merkelovú.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 02:18