StoryEditor

Rok očami Daga Daniša: Prečo sa Fico bojí ulice. A zahraničných účtov

01.01.2015, 23:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš
Dag Daniš vybral to najlepšie, čo počas posledných dvanástich mesiacov napísal. Prinášame vám prierez rokom 2014 očami hlavného komentátora HN.

Komentár vyšiel 26. novembra 2014

Je dobré, že prezident Kiska sa zastal tisícov ľudí, ktorí v uliciach skandovali „Fico do basy“.
Takisto je dobré, že ľudia sa prebrali – a začali kričať a nadávať na zlodejov. Priamo na námestiach a pred parlamentom.
A úplne najlepšie je, že to funguje – a Fico a milionári z pozadia Smeru sa začínajú báť.
Áno, Fico sa bojí ulice. A najviac sa bojí toho, že sa to zvrhne. A otočí proti Smeru.

Účty v zahraničí
Pokiaľ ide o Smer a oligarchov, tam sa to zvrhlo už dávno. Oligarchovia si rozkrájali Slovensko ako kus pečeného prasaťa – a vo veľkom zarábajú. Podnikateľ Brhel (kamarát Kaliňáka) mal získať vplyv v energetike, podnikateľ Široký (kamarát Pašku) si mal zobrať zdravotníctvo s diaľnicami a podnikateľ Výboh (Ficov kamarát) dopravu plus obchod so zbraňami.

Navyše, oligarchovia z pozadia Smeru začali vo veľkom presúvať kapitál do zahraničia. Brhel vyviezol desiatky miliónov eur do Fínska, kde investuje do energetiky. Firmy z okolia Širokého majú akcionára na Cypre (akcionár zdravotnej poisťovne Dôvera) alebo v Belize (akcionár Medical Group, ktorá zarába na liekoch pre nemocnice). Veľkú časť kapitálu Široký investuje do svojho letného sídla v Karibiku, resp. do skupovania pozemkov. Podnikateľ Výboh, ktorý čelí vyšetrovaniu miliónových úplatkov v Česku, má trvalý pobyt v Monaku.

Ďalej, akcionára uprataného v zahraničí majú takmer všetky firmy, ktoré zarábajú milióny na štátnych zákazkách. Záhadná firma bit-STUDIO, spomínaná v súvislosti so Širokým, zarába milióny eur na informatizácii štátnej správy. Jej akcionár je registrovaný na Cypre.

Zhodou okolností za ním stojí partia tých istých Cyperčanov (biele kone), ktorí stoja za Prefto Holding – polovičným akcionárom zdravotnej poisťovne Dôvera. Za SkyToll, ktorá zarába desiatky miliónov na mýte, sú tiež cyperské firmy s väzbami na finančnú skupinu J&T (priatelia Počiatka a Kaliňáka). Firma Lemikon, ktorá chcela vybrať viac ako 66 miliónov eur zo štátneho Tiposu, má vlastníkov tiež na Cypre. Na tej istej adrese, kde sídlia ďalšie cyperské firmy skupiny J&T...

Najnovšie sa podľa týždenníka Trend objavujú cyperské schránkové firmy aj za stavebným gigantom Doprastav, do ktorého štát cez diaľničné projekty nalieva stovky miliónov eur – v rámci záchrany... Súbežne s rozbehom štátnych zákaziek cyperská firma Forestall vložila do Doprastavu cez pôžičku 13 miliónov eur. Za firmou Forestall cítiť tých istých ľudí ako za bit-STUDIOM.

Vrcholom ľadovca, ktorý viedol k pádu Pašku, bola Medical Group, prisatá na štátne nemocnice. Akcionára mala najskôr v Česku, potom na Cypre, potom v Belize. Slovenská „dcéra“ Medical Group SK sídli vo firemnej centrále Širokého v Bratislave.

Depka v Smere
Tzv. politické krídlo v Smere (Maďarič, Čaplovič, Magala) sú z tohto stavu už dlhšie zhnusení. Vedeniu vyčítajú, že oligarchovia to s apetítom prehnali. A ešte viac im vyčítajú to, že „zarobený“ kapitál vyvážajú za hranice Slovenska. Na utajené firmy a účty v zahraničí. Lenže – vedenie Smeru, to je hlavne Paška (Širokého kamarát) a Kaliňák (Brhelov kamarát). A Fico, ktorý to po prehratých prezidentských voľbách začal celkom ignorovať. Preto sa nič neriešilo. Maďarič bol natoľko frustrovaný, že chcel v lete definitívne odísť z vedenia strany...

Nakoniec sa tento „voľnobeh“ Ficovi vypomstil – pri kauze predraženého CT a pri hneve verejnej mienky, ktorá sa začala mobilizovať na sociálnych sieťach. A na námestiach. Terčom hnevu sa stal Paškov luxusný dom v košickom mestskom parku. Fico začal narýchlo konať a upratovať (Zvolenská, Paška). Lenže to už bolo neskoro. Špina, ktorá sa roky hromadila v pozadí Smeru – a v pozadí cyperských a karibských účtov – sa vyliala.

Je to vonku. Na ulici. Na námestí. Pred parlamentom. A ľudia celkom oprávnene zakričali DOSŤ.

Mimochodom, Fico dobre vedel, čo ho čaká. Mal dokonalý plán – odovzdať prehnitý Smer, odísť do funkcie prezidenta. A občasne rečniť v parlamente ako strážca poriadku.

Čo si Fico naplánoval, to sa aj stalo. V stredu ráno v parlamente. Až na jeden malý detail s menoslovom. Nahnevaný prezident, ktorému tlieska ulica, sa volá Kiska. A nahnevaný premiér, ktorého ulica posiela do basy, sa volá Fico. 


Dag Daniš: Komentár je pokračovanie spravodajstva inými prostriedkami

01 - Modified: 2007-01-29 21:14:22 - Feat.: 0 - Title: "Krvavé" smútenie za vnukom proroka Mohameda
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 19:16