StoryEditor

Komentár HN: Pravda z Penty

02.10.2013, 18:23

Skutok sa nestal. Nikdy sa nestalo, aby Penta pri privatizácii bratislavského letiska vydierala vtedajšieho ministra dopravy Pavla Prokopoviča. A hoci to ešte nie je oficiálne, buďte si istí, že ani samotná Gorila sa nikdy nestala.

Dokázať korupciu alebo vydieranie je nesmierne ťažké, aj keď ich vyšetrujú hneď za horúca. V tom prvom prípade sú totiž obe strany spokojné a v tom druhom má niekto dosť veľký strach na to, aby spoľahlivo mlčal. V opačnom prípade by sa predsa nenechal vydierať. S odstupom rokov by sa dali takéto prípady úspešne dotiahnuť do konca jedine s plným priznaním páchateľa.

V demokracii prosto podozrivý nemusí dokazovať svoju nevinu. To jemu musia dokázať vinu. Môže to byť akokoľvek frustrujúce, ale nestačí o nejakom svinstve vedieť, treba ho aj vedieť dokázať. Inak sa z pohľadu trestného práva naozaj nikdy nestalo.

Keďže žiaden zo skutkov, ktoré napáchali aktéri Gorily, sa nikdy nestal, ani Jaroslav Haščák nikdy nepovedal, že „demokracia je nahovno systém. Volič o ničom nič nevie, volič je hovno. Volič vníma iba absolútny povrch.“ A to je vážne škoda, pretože je to pravda hodná toho, aby ju tesali do kameňa. A potom ju spolu s tým kameňom nabili do hlavy každému, kto jej odmieta uveriť.

Prijať nepríjemnú pravdu, ktorú Haščák nikdy nevyslovil, je prvým krokom k tomu, aby sa človek začal zaujímať aj o to, čo je pod povrchom. Najprv si volič musí pripustiť, že je dobrý nanajvýš tak na to, aby ním hnojili Haščákovu finančnú záhradku, až potom môže začať hľadať cestu zo žumpy, do ktorej ho hodili a ku ktorej prechováva vlasteneckú hrdosť.

Kto očakáva, že to nejaký úbohý policajt vyrieši zaňho, ten naozaj nič nevie ani o najzákladnejších princípoch fungovania práva. Kto zasa len rezignovane mávne rukou a vôbec neočakáva, že by to niekto vyriešiť mohol, presne zodpovedá haščákovskej definícii voliča. A pokiaľ bude takých voličov väčšina, ostane demokracia skutočne mizerným systémom.

Ak len neobnovíme útrpné právo a nedostaneme z nich priznanie mučením, kauza Gorila jednoducho nebude mať pre žiadneho z jej aktérov trestnoprávne dôsledky. Je to však ľahko prístupný dokument, ktorému dokáže každý gramotný človek porozumieť. Môže vo voľbách odoprieť svoj hlas komukoľvek, koho meno sa v ňom vyskytne, bez ohľadu na to, či v byte na Vazovovej robil kšefty, alebo len popíjal kolu.

01 - Modified: 2005-07-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lámali svetové rekordy
01 - Modified: 2023-10-05 11:03:34 - Feat.: - Title: Novinár a autor knihy Sviňa po voľbách odišiel zo Slovenska. Nie je to kvôli Ficovi, ale ľuďom, odkazuje 02 - Modified: 2019-10-16 10:59:27 - Feat.: - Title: Vysoká politika, mafia a moc: Sviňa mieri do kín. Nečakajte skutočnosť, podobnosť s realitou má byť len nešťastná náhoda 03 - Modified: 2019-04-25 17:21:42 - Feat.: - Title: Penta predstavila nemocnicu novej generácie v Bratislave 04 - Modified: 2019-01-23 15:15:14 - Feat.: - Title: Skypark: Developerský projekt, ktorý zmení obraz Bratislavy 05 - Modified: 2018-05-21 14:31:57 - Feat.: - Title: Penta rekonštruuje pamiatku za milióny
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 03:28