StoryEditor

Keď sa Fico hnevá na súdruhov

28.06.2014, 17:22
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Súdruhovia, vytočili ste ma - a hnevám sa. Na celú stranu... Toto ráno kričalo z Fica. Bol urazený, nahnevaný a hlavne odhodlaný zakročiť. Ráno na sneme Smeru ohlásil revolúciu. Výmenu vedenia, výmenu okresných a krajských šéfov, výmeny ministrov. Fica vraj sklamalo, že strana nedokázala naplno zabrať v eurovoľbách a regionálnych voľbách.

V skutočnosti ho ale sklamalo niečo iné, čo zamlčal.

Smer nedokázal zabrať v prezidentských voľbách.

Len raz, jediný raz v živote Fico čakal, že strana mu vráti, čo do nej vkladal. A pomôže mu zachrániť si krk - a budúcnosť - v prezidentských voľbách. Nestalo sa. Smer nastúpil do prezidentskej kampane vlažne. Okresy, kraje, vedenie. Nikto sa v kampani netrhal... Fico v tom bol sám. A aj tak dopadol. Preto sa dnes hnevá (oprávnene) a ohlasuje stranícke čistky. A revolučné zmeny, presadené zhora.

Aby sme však boli k Ficovi spravodliví, nejde len o to. Druhý motív, prečo sa rozhýbal, je pragmatický. Fico vie, že jemu - a jeho vládnej strane - hrozí osud Mečiara a Dzurindu. Únava, postupná strata podpory a voľný pád. Ten sa už vlastne začal. Ficov Smer má najnižšie preferencie (32 percent) za posldné štyri roky. Vytrvalo padá. A hlavne - napravo sa objavil mladý dravec Procházka, ktorý rýchlo rastie a preberá mu voličov. A sponzorov. Preto Fico vstal z postele a začal bojovať. Na troch frontoch. Prvý je stranícky, kde Fico avizuje radikálne personálne zmeny. Druhý je vládny, kde sa čakajú výmeny infikovaných ministrov (zrejme padne kamarát finančej skupiny Penta Malatinský). Tretí je ľudový. Fico sľubuje vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov, nízke ceny energií, vyššie platy...

Je celkom sympatické, že Fico zabral.

Jeho problém je ale v tom, že nevie byť dôsledný a radikálny. Teda, vie taký byť, ale len rečami a pózami. Nie rozhodnutiami. Fico nikdy nevedel v strane zakročiť a presadiť radikálne zmeny. A očistu. Pokúsil sa o to len raz, keď z volebnej kandidátky na poslednú chvíľu vyrazil Flašíkovú a ďalších Flašíkových ľudí, ktorí stranu okrádali o miliónové sponzorské dary (bolo to v roku 2006). Flašíkovci sa však v strane udržali. A sú v nej aktívni a vplyvní dodnes. Takto to vyzerá so všetkými ,,personálnymi rozhodnutiami" Fica v Smere. Sú kozmetické.

Preto má dnes stranu a vládu zamorenú obchodníkmi, podnikateľmi a zbohatlíkmi typu Počiatek či Glváč... Šanca, že ,,socialista" Fico zo strany vyženie milionárov, ktorí o socializmus ani nezavadili, je nulová. Nemôže to urobiť, ak nechce naraziť na oligarchov za stranou - Širokého, Brhela, Poóra a Výboha... Fico si môže vynútiť len estetické zmeny. A balík socialistických sľubov o bezplatných vlakoch pre dôchodcov, na čo sa poskladajú tí, čo podnikajú a pracujú.

Mimochodom, Fico to vystihol. Strana spanštela, ako starý papaláš. Po vzore predsedu, ktorý má na ruke hodinky za 30 tisíc eur, býva v luxusnej rezidencii Bonaparte za státisíce eur, v garáži má odparkované auto za 70 tisíc. A v očiach má hnev na súdruhov, ktorí sa naučili to isté.

01 - Modified: 2006-07-14 10:39:53 - Feat.: 0 - Title: Aquapark Tatralandia vykúpili z konkurzu
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 02:50