StoryEditor

Postreh HN: Ukrajina sa musela zblázniť

19.02.2014, 09:36
Toto si musel povedať každý, kto sledoval, čo sa v krajine za posledný deň odohralo.

Protesty sa vymkli spod kontroly už dávno. Najprv, ešte v novembri, sa policajné oddiely Berkut niekoľkokrát pokúsili rozohnať pokojných demonštrantov. Potom sa objavili správy, že v hlavnom meste pôsobia "titušky" - vládou platení chuligáni, ktorí bijú ľudí na ulici. K tomu sa pridali nevysvetlené miznutia, napádania a zatýkania ľudí. Demonštranti postavili barikády, aby ich poriadkové sily nemohli prekvapiť.

Keď sa k protestom prvýkrát pridali radikálne skupiny, ktoré pritvrdzovali tón (nehovoriac o platených provokatéroch v dave), demonštranti ich umierňovali, aby nestupňovali napätie. Nakoniec však parlament prijal zákony namierené proti demonštrantom (opozíciou označované aj ako diktátorské), situácia sa stala neovládateľnou a koncom januára Ukrajina ohlásila prvé tri obete na ľudských životoch.

Udalosti poslednej noci niekoľkonásobne zvýšili počet mŕtvych, prvýkrát sa objavili straty na životoch aj na strane poriadkových síl. Zverstiev sa zjavne dopúšťajú obidve strany. Treba si však uvedomiť, že zatiaľ čo policajné jednotky majú centrálne velenie, a teda môžu používať iba predpísané postupy, dav na Majdane sa skladá z množstva menších frakcií. Je teda nemožné ustriehnuť každého jedného protestujúceho. O to viac zarazí, že sú to práve policajné jednotky, ktoré ako prvé začali používať protizákonné postupy - používanie nepovolenej munície, ponižovanie zatknutých, úprava streliva tak, aby nespôsobovalo paniku, ale zranenia. Tu je niekoľko príkladov z posledného dňa.

Dvaja muži na fotografii boli zranení počas včerajších stretov s políciou, boli identifikovaní ako otec a syn, prednášajúci z Národnej technickej univerzity.

EuroMaidanPR má k obrázku na Twitteri text: "Takto vyzerajú typickí ukrajinskí extrémisti a teroristi"

Demonštrant strieľa na policajné sily z podomácky vyrobeného zariadenia na odpaľovanie zábavnej pyrotechniky.

Polícia ukázala novinárovi Kyiv Post priestrel v obrannom štíte príslušníka poriadkových síl.

Nábojnice boli nájdené včera v centre Kyjeva. Takúto muníciu používajú špeciálne jednotky proti demonštrantom.

Demonštranti strieľajú na policajné sily počas nočných stretov.

01 - Modified: 2006-01-27 14:10:00 - Feat.: 0 - Title: Počet podnikateľov v ČR medziročne stúpol o 2,5 % na 20 000
01 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 02 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 03 - Modified: 2024-05-01 14:12:19 - Feat.: - Title: Gruzínska polícia počas protivládnych protestov proti zadržala aj lídra opozície 04 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 05 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
02. máj 2024 00:02