StoryEditor

Komentár Petra Tkačenka: Druhý Matovičov anonym

16.08.2015, 00:00

Ak chcel niekto vedieť, či zažívame najhoršie leto za niekoľko stáročí, v piatok sa dozvedel. Matovičovo odhalenie o majetkových pomeroch premiéra si určite nezaslúži slabšie označenie ako bombastické. Škoda, že zatiaľ kauza končí len pri obvinení, držanie 674.546.004,42 amerických dolárov by muselo spôsobiť zemetrasenie mimo rámec akýchkoľvek stupníc.

Výmaz Roberta Fica by bolo ešte to najmenej – predstavme si, aké by to malo dôsledky na Smer, ergo slovenskú politiku ako takú, pre ľudí pracujúcich na organizácii paralelných finančných štruktúr a pre finančné skupiny, ktoré riadia štát, keď Smer práve nemá čas a/alebo chuť.


Prečítajte si aj: Matovič: Ak sa potvrdia účty z Belize, tak Slovensko zažije Hirošimu a Nagasaki
                            Fico vrátil úder: Matovič spáchal trestný čin a podávame trestné oznámenie


Preto z toho dôvodu všetky inštinkty vravia, že kauza je nezmysel – a ak ním aj nie je, nemôže to vyjsť najavo. Indície zatiaľ naznačujú skôr to prvé. Pri všetkej ochote dôverovať Matovičovmu udaniu (pravda, nie je jej mnoho) si komentátor nevie odpovedať na množstvo otázok.

Prečo by si Fico zakladal firmu pod vlastným menom? A ako veľmi by musel byť šialený, aby na dvoch bankových účtoch držal hotovosť na úrovni pol miliardy eur? A ultima ratio: prečo by dovolil, aby mu do týchto peňazí videla manželka? Kam sa podeli staré dobré biele kone, čo za skromný mesačný poplatok z čiernych peňazí založia „fungujúce“ firmy, zisk zdania a očistené peniaze dajú k dispozícii svojim chlebodarcom? Celý scenár skrátka pôsobí skôr ako niektorá z uletenejších a menej podarených poviedok Roalda Dahla. 

Ale dobre, zapojme fantáziu a skúsme si to predstaviť:

Je leto 2008, a premiér s manželkou odchádza oddychovať do tajnej destinácie. Nasadne na súkromný tryskáč a po medzipristátí na Kube so Svetlanou zostupuje po schodíkoch na medzinárodnom letisku v hlavnom meste Belize – Belmopane. Slnko pečie horšie ako u nás, ale premiér neváha a uháňa zapísať spoločnosť do obchodného registra. Po krátkom oddychu už sedí v salóniku pre vybraných klientov Belize Bank International a zakladá bankové účty. 

„Ako si želáte zložiť prvý vklad? Bankový prevod? Šek?“ pýta sa síce po anglicky, no so silným mayským prízvukom bodrý bankový úradník. 

„V hotovosti,“ povie vzácny hosť zo strednej Európy a nenápadným znamením naznačí „môžete nosiť“. 

Erik Tomáš s kamarátom z tlačového namáhavo ponosia do salónika desiatky čiernych vakov. V každom je po milióne amerických dolárov. Dohromady priniesli 600-tisíc stodolárových bankoviek. Zhruba šesťsto kilogramov peňazí, šesťdesiat miliónov, zhruba jedenástina dnešného objemu. 

Bankový úradník neveriacky pozerá, čo sa deje. Chrbtom ruky si utrie kropaje potu, čo mu vyrazili na čele. 

„Teplo?“ pýta sa prémiový klient. 

„Prekliate otepľovanie.“ 

„To viete, emisie,“ prehodí uškŕňajúci sa, očividne spokojný premiér. 

Absurdita vykresleného sa nedá celkom zdôrazniť. Azda sa preto na Školskej ulici neurazia, ak poznamenáme, že zatiaľ máme silné podozrenie, že si z nás všetkých Matovič robí dobrý deň. Uvidíme. Do mesiaca má byť všetko potrebné odhalené a 99 percent podozrení sa vraj zrejme preukáže. Najhoršie, čo sa v tom prípade môže stať, bude hlboké ospravedlnenie trnavskej politickej šťuke. 

Á propos – kam sa podel ten vtipkár, čo Matovičovi pred piatimi rokmi núkal dvadsať miliónov, ak pochová Radičovej vládu ešte pred narodením a ťahal za nos celé Slovensko? Nekráti si zasa dlhú chvíľu na náš úkor?

01 - Modified: 2007-08-22 06:18:00 - Feat.: 0 - Title: Brown a Merkelová budú rokovať o politike a pôjdu na futbal
01 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 02 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 03 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 04 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 20:44