StoryEditor

Peter Tkačenko: Ficov figový list

14.02.2015, 16:26

S premiérom Robertom Ficom sa výnimočne žiada až súcitiť. Rozšírenie prvého eurovalu a následne ani druhá pôžička Grécka neboli jeho vynálezom, a zahlasoval za ne takpovediac z politickej nevyhnutnosti. Veľmi nepopulárnej, ťažko obhájiteľnej, ale nevyhnutnosti. Vedela to Iveta Radičová, vedel to Ivan Mikloš, Mikuláš Dzurinda aj Fico – vlastne všetci s výnimkou Richarda Sulíka a Jána Slotu.

Preto sa Ficovi málokto čuduje, že na hrozbu odpisu Gréckeho dlhu sa pozerá ako Lenin na buržoáziu. Pre Slovensko by to (v závislosti od konkrétnych podmienok) znamenalo stratu zhruba pol miliardy eur a také niečo by sa aj najsociálnejšiemu premiérovi vysvetľovalo veľmi ťažko. Navyše, v tomto prípade zďaleka nie je sám, kto sa pod vystavenie záruk podpísal a nebude rozhodovať ani o tom, či eurozóna pristúpi na odpis dlhu – o tom rozhodne Angela Merkelová a následne bude na Ficovi, aby to doma obhájil. Totiž, Slovensko azda od invázie do Iraku v medzinárodnej politike (našťastie) nemalo iný názor ako Nemecko.

Nápad vypísať referendum o prípadnom odpustení dlhu je preto trik, ako sa vykrútiť zo zodpovednosti, ak by sa stalo nevídané a dlh by sa naozaj odpisoval. Smer ľahko nájde 76 parlamentných hlasov na vypísanie plebiscitu – ktorý bude, ako inak, neúspešný. Fico to následne interpretuje ako mandát na odpísanie dlhu a ďalšiu pohromu prežije bez vážnejších politických strát. (Ako obháji, že nízka účasť mu dáva mandát vzdať sa pol miliardy, je samostatná téma, ale nie je dôvod nedôverovať, že to dokáže.)

Lenže politikov si platíme práve preto, aby prijímali potrebné rozhodnutia a niesli adekvátnu zodpovednosť. Ficovi ani len nenapadlo pýtať si všeľudový mandát, keď schvaľoval vstup Slovenska do prvého eurovalu, jeho rozširovanie, ani založenie druhého, trvalého. Dobre vedel, že Slovensko tým vystavuje niekoľkomiliardové záruky, ktoré možno jedného dňa budú musieť daňovníci splatiť. Ak Fico pomoc Grécku považuje za falošnú solidaritu, nemal sa pod ňu podpísať a vystaviť záruky. Ak to však urobil, musí sa k tomuto záväzku čestne prihlásiť a nešermovať referendom. Žiadne referendum totiž nič nezmení na tom, že až Gréci jedného dňa skrachujú, veritelia zaklopú na naše dvere a celkom legálne a legitímne sa budú domáhať slovenských záruk.

Referendum má preto predsedovi vlády bez škandálov poslúžiť ako figový list. Figový list zvyčajne zahaľuje niečo jestvujúce, tentoraz však má skryť, že predsedovi vlády bez škandálov na citlivom mieste niečo chýba.

01 - Modified: 2007-03-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cena Dominika Tatarku pre Kornela Földváriho
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 01:32