StoryEditor

Peter Tkačenko: Posledná ponuka Pavla Freša

16.12.2014, 17:05

Klasik vraví, že predvídať je ťažké – najmä budúcnosť, lenže najnovšia sonda Focusu signalizuje veľa. Najmä pád SDKÚ na 2,1 percenta, teda k prahu, keď sa bude triasť, či jej štát vôbec vráti volebnú kauciu, indikuje preferenčný posun v budúcom roku a následných parlamentných voľbách.

Predovšetkým – SDKÚ je ako politická strana definitívne mŕtva, na budúci rok sa zvezie na úroveň štatistickej chyby a zaujímavá už bude len z hľadiska pozostalosti. To znamená, že podnikatelia si rozdelia dlhy a zvyšok pravice sa vrhne na zvyšné preferenčné odrobinky. Pri správnej taktike si najviac vezme Most so Žitňanskou, ktorá stihla ujsť od Freša skôr, ako to bolo cool. Niečo schmatne Sieť a ústa utrú strany, ktoré sa na životodarnú infúziu voličov od zdochýnajúcich frešovcov tešili najviac, teda SaS a Nova. Žiada sa zaprognózovať, že de facto nastúpili trajektóriu SDKÚ, otázne len bude, či ich totálny rozval nastane pred marcom 2016, alebo po ňom.

Iste, Frešo sa uvedenému scenáru bude brániť a sľubovať prípravu „zrozumiteľnej ponuky pre stredopravého voliča“. Lenže utorková ranná výzva posledných straníkov odídencom na vrátenie mandátov je pre postavenie SDKÚ príznačná – je jasné, že inou cestou sa už k parlamentným flekom nedostanú. Akú ponuku už len chcú dať? A komu? Kto je dnes expert strany na zahraničnú politiku? Kukan, ktorý z Bruselu organizuje semináre pre seniorov? Kto pripraví reformný ekonomický program? Bývalý vládny tajomník pre Tatry Štefanec, toho času tiež v Bruseli? A je v strane ešte niekto schopný sformulovať paragrafové znenie zákona? Je najvyšší čas, aby Frešo pochopil, že nie je v situácii niekomu niečo ponúkať. Ponuku dávajú voliči jemu: Aby im zmizol z očí. Lebo dnes to môže urobiť ešte pomerne dôstojne.

Druhou alternatívou je, že ponuku nevyužije a v marci si poráta svojich posledných 3 537 hlasov. Keď mu na dvere zaklopú exekútori od farebného spektra veriteľov, tak už nedostane ponuku, ale platobný príkaz. Azda to už preňho bude dostatočne zrozumiteľné.

01 - Modified: 2024-01-25 23:04:32 - Feat.: - Title: "Nikdy viac je teraz!" Proti pravicovému extrémizmu v Nemecku protestovali desaťtisíce ľudí 02 - Modified: 2024-01-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Pravica a ľavica je preč. Európske voľby rozhodne päť hlavných tém, ktoré trápia voličov 03 - Modified: 2023-11-29 21:00:14 - Feat.: - Title: Koalíciu s Wildersom odmietla už druhá strana. Pravicový protiislamský politik sa obráti na ďalšiu 04 - Modified: 2023-09-28 12:09:50 - Feat.: - Title: Upadajúcu Európu preberá Nová pravica. K moci sa dostávajú antisystémoví nacionalisti 05 - Modified: 2023-09-21 19:39:03 - Feat.: - Title: Nemeckí voliči sa posúvajú silne doprava, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 15:08