StoryEditor

Dag Daniš: Utečencov bude ešte viac

13.07.2015, 00:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Pripravte sa na to, že do Európy vtrhnú milióny utečencov – a nie iba státisíce, ako ste boli zvyknutí doteraz... S týmto hrozným varovaním pre Európanov neprišli extrémisti, ale turecká vláda. A vyzerá to tak, že môže mať pravdu. Turci cez víkend zakričali o pomoc. Na ich území sú už takmer dva milióny utečencov zo Sýrie. Stáli ich viac ako päť miliárd dolárov. Turci stratili trpezlivosť a Európu otvorene varovali, že ich kapacity sú naplnené – a ďalšie vlny sýrskych utečencov bude musieť prijať Európska únia.

No... A čo z toho vyplýva pre Európu? Ak Európa nechce riskovať veľké sťahovanie národov a prekreslenie svojej etnickej mapy, bude si musieť priznať krutú pravdu – že „arabskú jar“ treba zničiť. Pretože arabskému svetu nepriniesla demokraciu, ale novú vlnu islamizmu, fanatizmu a krvi... Namiesto toho sa treba vrátiť k podpore – alebo tolerancii – miestnych diktátorov.

Doteraz Európa podnikala v Sýrii pravý opak. Briti a Francúzi podporovali „sýrsku opozíciu“. V skutočnosti agresívnych sunnitských islamistov, ktorí môžu byť oveľa nebezpečnejší ako Assadov režim... Bez spravodajskej podpory Západu a bez zbraní z Turecka by boli sýrski povstalci dávno zlikvidovaní. Assadov režim by sa nám potom vôbec nemusel páčiť, ale – ľudia by v miliónových vlnách neutekali zo svojich domovov. Do Turecka a do Európy. Mimochodom, tento scenár (podporu Assadovho režimu) preferujú aj toľko ospevovaní sýrski kresťania. Nie z lásky k autokratovi Assadovi. Z obáv, že víťazstvo sunnitských islamistov by bola pre menšiny katastrofa.

Briti, Francúzi a Turci pri sýrskom konflikte ignorovali záujmy celej Európy. Kým sa to nezmení, migračné bremeno by mali znášať oni. Nie celá Európa.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 14:36