Tragédia v NiceReuters
StoryEditor

Teror a smrť? Začíname si zvykať (komentár)

15.07.2016, 13:21

Najdesivejším poznatkom štvrtkového teroristického útoku z Nice je nedostatok zdesenia a facebookovej solidarity, ktoré smrť 84 ľudí spôsobila v Európe. Kým po útoku na Charlie Hebdo a klub Bataclan sme boli doslova zavalení prívalom emócií, dnes je to inak. Počúvali sme totiž desivé predpovede o tom, ako teroristi zaútočia počas futbalových majstrovstiev Európy. Bezpečnostní analytici tiež už dlhodobo varujú pred tým, že Islamský štát stráca svoje pozície v Iraku a Sýrii a tento neúspech si bude kompenzovať zintenzívnením útokov v Európe.

Zdá sa, že si začíname zvykať na teroristické útoky. Začíname ich brať ako súčasť našich životov a dokonca sa im prispôsobujeme. Takmer každý pozná niekoho vo svojom okolí, kto kvôli teroristickej hrozbe zmenil dovolenkovú destináciu. Vynechávame Egypt, Tunisko a Turecko a zaplavili sme Chorvátsko a tiež aj Taliansko. Je to logické. Chceme si užiť dovolenku tam, kde je to bezpečné.

Teroristické útoky budú naše životy žiaľ naše životy formovať aj naďalej. Je totiž viac ako isté, že prídu ďalšie a ďalšie útoky. Ak pôjdete na dovolenku do európskych veľkomiest, budete pri turistických pamiatkach zažívať častejšie bezpečnostné kontroly. Zažili sme to po útokoch na Dvojičky a už sa toho tak skoro nezbavíme. Aj Francúzi chceli o dva týždne zrušiť výnimočný stav. Namiesto toho ho musia predĺžiť. A možno len dúfajú, že sa ho niekedy zbavia. Francúzsko je obľúbený terč teroristov kvôli tomu, že sa vojensky angažuje v Sýrii a Iraku. A jeho bezpečnostné služby nezvládajú kontrolu podozrivých islamských militantov na vlastnom území.

Je zbytočné písať patetické reči o tom, že nesmieme dovoliť, aby nás teroristické útoky zmenili. Už sa to stalo. Ale nie je to zlý jav. Prispôsobiť sa nebezpečnej situácii a konať na svoju ochranu je správne. Teror nás mení, to je v poriadku. Nesmie nás poraziť. A to znamená, že proti nemu musíme bojovať. V Európe a aj v Iraku. Nechať teroristov na pokoji totiž nie je riešenie. Usáma bin Ládin mal v Afganistane pokoj a vďaka tomu máme v slovníku pojem „vojna s terorizmom“.

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 12:10