Gunther Schnabl, profesor hospodárskej politiky a medzinárodnej ekonómie na Univerzite Lipsko a vedúci výskumník vo Výskumnom ústave Flossbach von Storch Research Institute
StoryEditor

Eurozóna je na ceste k plánovanej ekonomike. Volám to japonizácia Európy, hovorí pre HN nemecký ekonóm

30.05.2022, 13:00

Prečo inflačné indexy klamú a kam až musí ECB zvýšiť úroky, v rozhovore pre HN prezrádza profesor Günther Schnabel.

Začnem neortodoxne, futbalom. Lipsko cez víkend po prvýkrát vo svojej krátkej histórii získalo Nemecký pohár. Ako je to možné?

Je to dané hlavným sponzorom, ktorým je Red Bull. Jeho marketingovou stratégiou bolo nielen vybudovať silný rakúsky, ale aj nemecký futbalový klub. Pre Lipsko je víťazstvo v pohári veľká vec, lebo futbalové kluby druhého sledu zväčša nie sú tak dobre organizované, aby víťazili. A zrazu je tu malý a mladý klub, ktorý je riadený profesionálne a väčšine ľudí sa to veľmi páči.

Je to symbol kapitalizmu?

Áno, svojím spôsobom je to dôkaz, že kapitalizmus funguje. Je to dôkaz, že ak má investor k dispozícii balík peňazí, o ktorý sa stará profesionálne, môže mu priniesť finančný aj reputačný zisk.

Fenoménom nemeckého futbalu je Bayer Mníchov. Ten roky vyhráva trofeje jednu za druhou. No aj to je podľa mňa dôsledok extrémne stimulačnej politiky ECB. Z nulových či záporných úrokových sadzieb totiž profitujú najmä veľké podniky a vo futbale sú to veľkokluby. To podľa môjho názoru nie je žiaduce. Ani v biznise, ani v športe.

Skúsme od futbalu prejsť k ekonomike. Čo sa dnes vo svete pokazilo?

To nie je otázka dneška, ale dlhodobý trend. Pred dvoma až troma dekádami začali centrálne banky v hlavných menových zónach sveta znižovať úrokové sadzby. Keď krízy pominuli, s návratom na pôvodné úrovne úrokových sadzieb často váhali. No a v tom poslednom cykle znížili úrokové sadzby až na nulu či dokonca do záporného teritória, pričom spustili masívne programy nákupu vládnych dlhopisov. To podporilo vlády, aby míňali čoraz viac a priviedlo to svet do situácie, keď je hospodársky rast závislý od nízkych úrokov a vládnych výdavkov. No a to je príliš nestabilná pozícia.

image

Päť dôsledkov zvýšenia úrokových sadzieb ECB

Napriek tomu, že v mnohých krajinách eurozóny vládne deficity neustále zvyšujú ich dlh, Nemecko je výnimkou. Prečo je rozdiel medzi ním a južanskými štátmi eurozóny taký priepastný?

To vyplýva z rozdielnych pozícií centrálnych bánk v období pred vstupom do eurozóny. Bundesbanka bola už vtedy neutrálna a odmietla sa podieľať na financovaní vládneho dlhu. Verejné výdavky musela vláda riešiť zvyšovaním daní. Teda musela návrhy zákonov schvaľovať demokraticky v parlamente. A to je ten rozdiel medzi Nemeckom a napríklad Španielskom, Talianskom a Francúzskom, kde boli centrálne banky dlho závislé od ministerstiev financií a podporovali vládne výdavky, ktorých výsledkom bola vyššia inflácia. Jadro vládnych výdavkov tak bolo financované prostredníctvom rastúcich cien.

Ktorý model je lepší?

Jednoznačne ten nemecký. Nemecko viedlo politiku silnej meny a nemecká marka sa oproti väčšine mien sveta dlh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-12 11:25:45 - Feat.: 0 - Title: Päť dôsledkov zvýšenia úrokových sadzieb ECB 02 - Modified: 2022-05-21 18:09:09 - Feat.: 0 - Title: Superlacným hypotékam odzváňa. Dvíhanie sadzieb príde v troch vlnách 03 - Modified: 2022-05-20 11:02:23 - Feat.: 1 - Title: Čo spraví Matovičova daň s cenami benzínu a nafty
01 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 02 - Modified: 2024-04-25 14:21:06 - Feat.: - Title: Hypotéky lacnejú. Dve slovenské banky teraz oznámili nižšie úroky, ďalšie by sa podľa expertov mohli pridať 03 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 04 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 17:40