Na zasadnutí krajín G20 hrali prvé husle indický premiér Naréndra Módí a čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: Reuters
StoryEditor

Indický premiér Módí píše v HN: G20 nenechá nikoho vzadu padnúť

  • Ako jedna krajina sa spájame, aby sme sa starali o našu planétu. Ako jedna rodina sa navzájom podporujeme v úsilí o rast. A spoločne smerujeme k spoločnej budúcnosti – jednej budúcnosti –, čo je v týchto vzájomne prepojených časoch nepopierateľná pravda.
  • Samit Hlas globálneho Juhu, na ktorom sa zúčastnilo 125 krajín, bol jednou z hlavných iniciatív počas indického predsedníctva.
  • Pre Indiu nie je predsedníctvo skupiny G20 len diplomatickým úsilím na vysokej úrovni. Ako matka demokracie a vzor rozmanitosti sme otvorili dvere tejto skúsenosti svetu.

Slová „Vasudhaiva Kutumbakam“ vystihujú hlbokú filozofiu. Znamená to „svet je jedna rodina“. Ide o všeobjímajúci pohľad, ktorý nás povzbudzuje, aby sme napredovali ako jedna univerzálna rodina, ktorá presahuje hranice, jazyky a ideológie.

Počas indického predsedníctva skupiny G20 sa to pretavilo do výzvy na pokrok zameraný na človeka. Ako jedna krajina sa spájame, aby sme sa starali o našu planétu. Ako jedna rodina sa navzájom podporujeme v úsilí o rast. A spoločne smerujeme k spoločnej budúcnosti – jednej budúcnosti –, čo je v týchto vzájomne prepojených časoch nepopierateľná pravda.

Svetový poriadok po pandémii

Postpandemický svetový poriadok je veľmi odlišný od sveta, ktorý bol pred ním. Okrem iného dochádza k trom dôležitým zmenám.

Po prvé, čoraz viac si uvedomujeme, že je potrebný posun od pohľadu na svet orientovaného na HDP k pohľadu orientovanému na človeka.

Po druhé, svet si uvedomuje dôležitosť odolnosti a spoľahlivosti globálnych dodávateľských reťazcov.

Po tretie, existuje spoločná výzva na posilnenie multilateralizmu prostredníctvom reformy globálnych inštitúcií.

Naše predsedníctvo skupiny G20 zohralo úlohu katalyzátora týchto zmien.

V decembri 2022, keď sme prevzali predsedníctvo od Indonézie, som napísal, že skupina G20 musí katalyzovať zmenu myslenia. Bolo to potrebné najmä v súvislosti so začleňovaním marginalizovaných ašpirácií rozvojových krajín, krajín globálneho Juhu a Afriky.

Samit Hlas globálneho Juhu z januára 2023, na ktorom sa zúčastnilo 125 krajín, bol jednou z hlavných iniciatív počas nášho predsedníctva. Išlo o dôležitú akciu zameranú na zhromažďovanie podnetov a nápadov z krajín globálneho Juhu. Okrem toho naše predsedníctvo nielenže zaznamenalo historicky najväčšiu účasť afrických krajín, ale presadilo aj začlenenie Africkej únie ako stáleho člena skupiny G20.

Prepojený svet znamená, že naše výzvy v rôznych oblastiach sú vzájomne prepojené. Tento rok je v polovici programu 2030 a mnohí s veľkým znepokojením konštatujú, že pokrok v plnení cieľov trvalo udržateľného rozvoja je mimo plánu.

Čo bude robiť G20

Akčný plán skupiny G20 na rok 2023 o urýchlení pokroku v plnení cieľov trvalo udržateľného rozvoja bude stáť na čele budúceho smerovania skupiny G20 k realizácii cieľov trvalo udržateľného rozvoja.

V Indii je život v harmónii s prírodou normou už od dávnych čias a aj v modernej dobe prispievame svojím dielom k opatreniam v oblasti klímy.

Mnohé krajiny globálneho Juhu sa nachádzajú v rôznych štádiách rozvoja a opatrenia v oblasti klímy musia byť doplnkovým úsilím. Ambície v oblasti klímy sa musia spájať s opatreniami v oblasti financovania opatrení v oblasti klímy a transferu technológií.

Domnievame sa, že je potrebné prejsť od čisto reštriktívneho postoja k tomu, čo by sa nemalo robiť, ku konštruktívnejšiemu postoju, ktorý sa zameria na to, čo sa dá urobiť v boji proti klimatickým zmenám.

Čenajská stratégia pre udržateľné modré hospodárstvo sa zameriava na zachovanie zdravia našich oceánov.

Z nášho predsedníctva vznikne globálny ekosystém pre čistý a ekologický vodík spolu s inovačným centrom pre zelený vodík.

V roku 2015 sme založili Medzinárodnú alianciu pre solárnu energiu. Teraz prostredníctvom Globálnej aliancie pre biopalivá podporíme svet, aby umožnil prechod na energetiku v súlade s výhodami obehového hospodárstva.

Dynamika klimatického hnutia

Demokratizácia opatrení v oblasti klímy je najlepším spôsobom, ako dodať hnutiu dynamiku. Tak ako jednotlivci robia každodenné rozhodnutia na základe svojho dlhodobého zdravia, môžu robiť rozhodnutia o životnom štýle na základe vplyvu na dlhodobé zdravie planéty. Tak ako sa joga stala celosvetovým masovým hnutím za wellness, aj my sme potiahli svet životným štýlom pre udržateľné životné prostredie (LiFE).

Vzhľadom na vplyv klimatických zmien bude kľúčové zabezpečiť potravinovú a výživovú bezpečnosť. Proso, alebo Shree Anna, môže v tomto smere pomôcť a zároveň podporiť klimaticky šetrné poľnohospodárstvo. V rámci Medzinárodného roka prosa sme sa s prosom dostali na svetové chute. V tomto smere sú nápomocné aj Dekanské zásady na vysokej úrovni o potravinovej bezpečnosti a výžive.

Technológia je transformačná, ale musí byť aj inkluzívna. V minulosti nemali z technologického pokroku rovnaký prospech všetky vrstvy spoločnosti. India v posledných rokoch ukázala, ako sa dá technológia využiť na zmenšenie nerovností, a nie na ich zväčšenie.

Napríklad miliardy ľudí na celom svete, ktorí sú stále bez bankového účtu alebo nemajú digitálnu identitu, môžu byť finančne začlenení prostredníctvom digitálnej verejnej infraštruktúry (DPI). Riešenia, ktoré sme vytvorili pomocou našej DPI, sú teraz celosvetovo uznávané. Prostredníctvom skupiny G20 pomôžeme rozvojovým krajinám prispôsobiť, vybudovať a rozšíriť DPI, aby sme uvoľnili silu inkluzívneho rastu.

To, že India je najrýchlejšie rastúcou veľkou ekonomikou, nie je náhoda. Naše jednoduché, škálovateľné a udržateľné riešenia umožnili zraniteľným a marginalizovaným ľuďom viesť náš rozvojový príbeh. Od vesmíru po šport, od hospodárstva po podnikanie, indické ženy sa ujali vedenia v rôznych odvetviach. Posunuli príbeh od rozvoja žien k rozvoju vedenému ženami. Naše predsedníctvo skupiny G20 pracuje na preklenutí rodovej digitálnej priepasti, znížení rozdielov v účasti na trhu práce a umožnení väčšej úlohy žien vo vedení a rozhodovaní.

India – matka demokracie

Pre Indiu nie je predsedníctvo skupiny G20 len diplomatickým úsilím na vysokej úrovni. Ako matka demokracie a vzor rozmanitosti sme otvorili dvere tejto skúsenosti svetu.

Dosahovať veci vo veľkom rozsahu je dnes vlastnosť, ktorá sa spája s Indiou. Predsedníctvo skupiny G20 nie je výnimkou. Stalo sa hnutím, ktorého hybnou silou sú ľudia. Do konca nášho funkčného obdobia sa v 60 indických mestách po celej dĺžke a šírke našej krajiny uskutoční viac ako 200 stretnutí, na ktorých sa zúčastní takmer 100-tisíc delegátov zo 125 krajín. Žiadne predsedníctvo nikdy nezahŕňalo takú obrovskú a rozmanitú geografickú oblasť.

Jedna vec je počúvať o demografii, demokracii, rozmanitosti a rozvoji Indie od niekoho iného. Úplne iné je zažiť ich na vlastnej koži. Som si istý, že naši delegáti G20 by to potvrdili.

Naše predsedníctvo skupiny G20 sa usiluje preklenúť rozdiely, odstrániť bariéry a zasiať semená spolupráce, ktoré budú živiť svet, v ktorom jednota prevláda nad nezhodami a kde spoločný osud zatieni izoláciu. Ako predseda skupiny G20 sme sa zaviazali, že rozšírime svetový stôl, aby bolo počuť každý hlas a aby každá krajina prispela. Som presvedčený, že sme svoj sľub naplnili činmi a výsledkami.

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 04 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 07:59