Na snímke uzavretá cesta medzi Iľanovom a Závažnou Porubou v Liptovskom Mikuláši s cieľom odstrelu medveďa. My sa tu nebudeme ešte dva roky pozerať, ako nám medveď trhá deti a ľudí, komentoval pre TA3 minister Taraba neúspech v Bruseli pri presadzovaní uľahčenia eliminácie našej najväčšej šelmy. FOTO: TASR/M. Mlynárová
StoryEditor

Medveďa z Liptovského Mikuláša zastrelili a Korčok po prvom kole viditeľne ožil (Týždňovka HN)

30.03.2024, 10:38
Autor:
Karol WolfKarol Wolf

Minister životného prostredia Taraba prišiel s návrhom ústavného zákona, ktorý stanovuje, že každý medveď, ktorý sa ocitne v perimetri 500 metrov od intravilánu, bude môcť byť zastrelený.

Medveď, ktorý sa pred necelými dvoma týždňami preháňal ulicami Liptovského Mikuláša prehral boj s armádou lovcov a po desiatich dňoch bol zastrelený. Aj keď ani to nie je isté. Mnohí ochranári si myslia, že skutočný medvedí vinník naďalej behá po lesoch a zastrelená bola nevinná 67-kilogramová samica. Štátna ochrana prírody ale trvá na tom, že mŕtvy je skutočne ten medveď, ktorý mŕtvy byť mal.

image

Pellegrini zistil, že Korčok môže vyhrať. Rozhodnú dve veci

Je jedno, ktorá strana má pravdu. Nikto si totiž nepoložil otázku, ako by sme sa vysporiadali so situáciou, kedy by sa podobní medvedí útočníci rozhodli popreháňať naraz cez niekoľko slovenských miest. Napríklad v takej kombinácii Brezno, Dolný Kubín, Trstená, Žilina a Ružomberok. Vzhľadom na palebnú a monitorovaciu silu, ktorá bola sústredená v okolí Liptovského Mikuláša, by sme v takomto prípade asi museli povolať armádu.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba to už zjavne trpieť nehodlá. Prišiel s návrhom ústavného zákona, ktorý stanovuje, že každý medveď, ktorý sa ocitne v perimetri 500 metrov od intravilánu bude môcť byť zastrelený. Takýto zákon by bol síce v rozpore so smernicou EÚ, ale minister životného prostredia je odhodlaný risknúť aj stret s bruselskými úradníkmi.

Kým pre spomínaného medveďa boli posledné dni osudné, prezidentský kandidát Ivan Korčok po víťazstve v prvom kole volieb viditeľne ožil. Zmenila sa nielen jeho rétorika, ale aj reč tela a výraz tváre. Najlepším dôkazom bol štvrtkový prezidentský duel v Slovenskom rozhlase, kde uhral s protikandidátom Petrom Pellegrinim úplne vyrovnanú partiu.

Prezidentský súboj beží naplno. Obaja kandidáti zhromažďujú šíky do poslednej bitky. Korčok sa snaží získať voličov Igora Matoviča a poškuľuje aj po maďarskej menšine. Líder Aliancie Krizstián Forró sa ale rozhodol inak a voličov z prvého kola vyzval na podporu Pellegriniho. Cez zaťaté zuby vyslovila predsedovi parlamentu podporu aj SNS a trvá aj podpora zo strany premiéra Roberta Fica a strany Smer. Stále je však veľmi vlažná a tento fakt si už všimli prakticky všetci komentátori.

Najžiadanejšia nevesta z prvého kola (12-percentný Štefan Harabin) sa stále „okúňa“. Z jeho vyjadrení sa síce dá ako tak odčítať, že voličom odporúča Pellegriniho, ale znie to zhruba takto: „keď už naozaj nebudete mať nič lepšie na práci, choďte voliť, zavrite si oči, zapchajte si nos a dajte hlas Pellegrinimu“.

Zaujímavé sú aj reakcie oboch kandidátov. Kým Pellegrini vmietol Korčokovi do tváre, že on by sa o podporu Matoviča neuchádzal ani keby bol posledným zdrojom hlasov na planéte, Korčok mu to isté zopakoval v prípade Harabína. Výsledok sa v každom prípade dozvieme budúcu sobotu v noci. Zatiaľ nie je nič isté a kurzy sa prepisujú.

Krátko zo športu, najmä z hokeja. Juraj Slafkovský prepisuje zápisy v dejinách Montreal Canadiens a potvrdzuje tak, že kapitáni tohto klubu mali šťastnú ruku keď si v drafte vybrali ako jednotku práve tohto slovenského útočníka.

V našom kontexte prepisujú históriu slovenského extraligového hokeja hráči HK Nitra. Potom, ako si účasť v play-off vybojovali na poslednú chvíľu v súboji s Trenčínom, teraz ako ôsmy v poradí trápia víťaza základnej časti extraligy HK Poprad a vedú na zápasy 3:2. Pikantné je najmä to, že naposledy otočili skóre zápasu z 0:3 za desať minút v záverečnej tretine na 4:3, a ak by sa im v nedeľu podarilo v Nitre vyhrať, stanú sa prvým tímom extraligy, ktorý ako ôsmy po základnej časti vyradí z play-off víťaza základnej časti. A pokiaľ sa im to nepodarí v nedeľu a stav série bude 3:3, budú mať ešte jednu šancu.

Na záver ešte krátko zo sveta detí. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová odvolala bez udania dôvodu riaditeľku Bibiany (Medzinárodný dom umenia pre deti) Zuzanu Liptákovú a vedením inštitúcie poverila Petru Flach. O tej zatiaľ vieme iba to, že je ekonómkou, pracovala v školskej družine a s ministerkou sa pozná. Obe totiž bývajú kúsok za hranicami v rakúskej obci Kittsee.

01 - Modified: 2024-03-28 12:46:22 - Feat.: 1 - Title: Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov za menej ako dve hodiny 02 - Modified: 2024-03-27 18:22:36 - Feat.: 1 - Title: Nová riaditeľka Bibiany Flach spĺňa všetky kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie, tvrdí rezort kultúry 03 - Modified: 2024-03-25 15:06:43 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová odvolala riaditeľku Bibiany i Slovenskej národnej knižnice 04 - Modified: 2024-03-29 07:00:32 - Feat.: 1 - Title: Slafkovský zlepšil rekord, bodoval v deviatom dueli za sebou 05 - Modified: 2024-03-27 12:58:52 - Feat.: 1 - Title: Vláda navrhla ústavný zákon, ktorý umožní odstrel medveďov v intravilánoch. Je právne čistý, tvrdí Taraba
01 - Modified: 2024-04-25 19:46:54 - Feat.: - Title: Medvede zostávajú podľa Tarabu chránené. Eliminovať majú len tie, ktoré sú hrozbou 02 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 03 - Modified: 2024-04-25 14:27:04 - Feat.: - Title: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu, vysvetľuje Taraba odstrihnutie od časti peňazí 04 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 05 - Modified: 2024-04-24 11:38:06 - Feat.: - Title: Zamestnanci RTVS reagujú na Šimkovičovej zmeny, zajtra chystajú protest. Bude mať atypickú formu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
29. apríl 2024 12:59