Záberov, na ktorých uvidíte sedieť vedľa seba šéfa SNS Andreja Danka a vodcu Národnej koalície Rudolfa Huliaka, už bude pomenej, ak vôbec nejaký. FOTO: TASR/J. Novák
StoryEditor

Koaličné problémy: Huliak sa hlási do hry a Kotlár chce, aby ho brali vážne

23.10.2024, 12:03
Autor:
Karol WolfKarol Wolf

Samozvaný znalec „temného pozadia“ pandémie covidu-19 je zjavne pevný v názoroch a svoju správu si len tak nedá.

Nakoniec z toho zatiaľ asi nič nebude, ale predsa. Pôvodne koaličný poslanecký klub SNS už klubom nie je (odišla trojčlenná Národná koalícia) a nahnevaný splnomocnenec vlády pre vyšetrovanie pandémie covidu-19 Peter Kotlár chce, aby vláda brala jeho bizarnú správu o pandémii vážne.

„Národné prúdy“ pod značkou SNS skrátka dávajú štvrtej vládnej koalícii premiéra Roberta Fica zabrať.

Najprv Rudolf Huliak a „klubové“ problémy SNS. Ako už stihol avizovať minister životného prostredia Tomáš Taraba, tento problém sa vyriešiť dá. A vyriešil sa. Dušan Muňko zo Smeru odchádza „hosťovať“ do klubového družstva SNS a národniarom sa dvere do kancelárie poslaneckého klubu znovu otvárajú.

Je to pragmatický krok. Mať tri namiesto dvoch poslaneckých klubov má pre koalíciu zmysel, pretože existuje istá suma úkonov, ktoré môžu iniciovať iba tri kluby.

Huliakova trojčlenná poslanecká Národná koalícia je trochu o inom. Huliak síce pôsobí ako neohrabaný samorast z Očovej, ale elementárne politické inštinkty mu nechýbajú.

image

Hlas a Columbova žena: O zmene volebného systému všetci počuli, ale nikto ju ešte nevidel

V jeho slovách „koalícia si isto nájde linky na spoluprácu s Národnou koalíciou“ sa dá vyčítať, že Huliak vláde a najmä premiérovi odkazuje, že jeho telefónne číslo je k dispozícii.

A keď k tomu pridáme aj jeho výpad voči ministrovi Tarabovi (strieľa sa málo medveďov a podvolili sme sa škodlivému Green Dealu), je úplne zrejmé, že sa Huliak rozhodol – povedané slovami Andreja Danka – „dotknúť výkonu“.

Nebude to síce z pozície ministra, ale nejaké drobné si vypýta. Na poľovníkov, na rybárov, na lesníkov, alebo rovno na Očovú... vyberte si.

So splnomocnencom Petrom Kotlárom to paradoxne vyzerá horšie. Samozvaný znalec „temného pozadia“ pandémie covidu-19 je zjavne pevný v názoroch a svoju správu si len tak nedá.

Nechce sa venovať problematike vyšetrenia neefektívnych a možno protizákonných a takmer určite neúčinných opatrení počas pandémie. Tak mu to radí napríklad premiér Robert Fico alebo minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Kľúčová pre neho zostáva ničivá sila mRNA vakcín, ktoré vraj môžu spôsobovať zmeny ľudskej DNA, a najmä bizarná geopolitická línia o bioteroristickom sprisahaní zatiaľ neznámych kruhov ovládajúcich svet.

S týmto ťažko niečo urobíte. Vláda skrátka nemôže Kotlárove výlevy zobrať vážne (dokonca ani naoko), aj keď urazený splnomocnenec avizuje, že inak končí a pôjde si ďalej po svojom.

Čo znamená Kotlárovo „po svojom“, síce zatiaľ nikto nevie. Keď však vezmeme do úvahy, že splnomocnenec (a pozor, najmä poslanec NR SR) verejne vyhlasuje, že neverí minimálne ministerstvám vnútra a zdravotníctva (odtiaľ je len kúsok k nedôvere voči celej vláde), človek nikdy nevie, kam sa cesty takéhoto chlapíka nakoniec vyberú.

A keby sa vybrali smerom k Národnej koalícii, ktorá je voči celosvetovému konsenzu o pandémii tiež patrične skeptická, mohol by to byť už celkom vážny problém.

Odídená Národná koalícia a urazený splnomocnenec vlády Kotlár spolu predstavujú silu štyroch mandátov, ktoré keď sa „zaseknú“, koalícia zrazu nemá 79, ale iba 75 poslancov. A to už môže byť problém.

Isteže. Nedá sa s istotou predvídať, že práve uvedené sa stane. Ale po roku fungovania vládnej koalície sa dá určite povedať, že prvý rok nebol z hľadiska stability bohviečo.

01 - Modified: 2024-10-23 08:31:24 - Feat.: 1 - Title: Smer zachraňuje SNS. Dušan Muňko ide na hosťovanie, odvráti rozpad Dankovho klubu 02 - Modified: 2024-10-22 09:29:45 - Feat.: 1 - Title: Ak sa po stretnutí s Ficom nebude mojou správou zaoberať vláda, odstúpim, oznámil Kotlár 03 - Modified: 2024-10-21 12:23:48 - Feat.: 1 - Title: Šutaj Eštok ohlásil vznik vyšetrovacieho tímu pre pandémiu, preverovať bude financie aj zbytočné úmrtia
01 - Modified: 2024-10-23 15:30:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Namiesto monarchu je z Fica mikromanažér 02 - Modified: 2024-10-23 14:46:32 - Feat.: - Title: Smer prišiel s manévrom, ktorý zachránil klub SNS. Fico hrá v prospech Danka aj inde 03 - Modified: 2024-10-22 12:31:14 - Feat.: - Title: Huliak so svojimi poslancami opúšťa SNS, Dankovi sa rozpadol klub 04 - Modified: 2024-10-22 09:29:45 - Feat.: - Title: Ak sa po stretnutí s Ficom nebude mojou správou zaoberať vláda, odstúpim, oznámil Kotlár 05 - Modified: 2024-10-18 12:33:02 - Feat.: - Title: V Európe sa objavil nový variant. Je schopný infikovať aj ľudí, ktorí mali nedávno covid, vraví odborník
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. október 2024 19:54