Miroslav BeblavýTASR
StoryEditor

Miroslav Beblavý: Zlodeji budúcich dôchodkov sú späť

24.10.2017, 00:00
Čo čert nechcel, Fico je stále predsedom vlády. Píše poslanec Národnej rady a spoluzakladateľ strany Spolu Miroslav Beblavý.

V roku 2012 sa Robert Fico rozhodol okradnúť viac ako milión ľudí, ktorí si šetria na dôchodok v druhom pilieri. Zosekal ho z 9 percent platu na 4 percentá, teda na menej ako polovicu. Keďže jednofarebná vláda Smeru mala väčšinu, opozícia ho nemala ako zastaviť. Ficov plán sa však nepáčil Európskej komisii. Z jednoduchého dôvodu – osekať druhý pilier a okamžite prejesť takto získané peniaze je klasický trik populistov. Prináša vláde rýchly finančný orgazmus, ale dlhodobý bankrot. Ľudovo sa to nazýva aj grécka cesta a voči nej majú európske inštitúcie pochopiteľný odpor.

Preto Fico presadil zároveň aj postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku podľa vzorca – o koľko budú ľudia dlhšie žiť, o toľko budú dlhšie pracovať. Populizmus tak zabalil do kabáta dlhodobej zodpovednosti. Aby to príliš nebolelo, predlžovanie sa malo začať až v roku 2017 a byť tak problémom ďalšieho premiéra.

Čo čert nechcel, Fico je stále predsedom vlády. Tento aj budúci rok má dôchodkový vek stúpnuť o dva až tri mesiace. Nič populárne. Chcieť od Fica, aby vysvetlil ľuďom, že bez postupných zmien celý dôchodkový systém skrachuje – to je ako chcieť od Kollára, aby nepozeral po babách. Jeho predsa nikdy nezaujímalo, čo bude v roku 2030 alebo ešte neskôr. Premiérov dôchodok je už bezpečne uložený niekde úplne inde.

Predsa len – aj pre populistu je hanba rušiť vlastné zákony. A tak sa to Fico snaží zabaliť do toho, že navrhne ústavnú zmenu, ktorá zastropuje dôchodkový vek. Ruší tak svoje vlastné opatrenie, ale dáva tomu ešte „štátnický“ náter. Na prvý pohľad zručný populizmus.

V skutočnosti je to však už len hanba. Fico ani Richter nie sú schopní urobiť nič pre to, aby sme mali európske penzie. Sú schopní dôchodky len deštruovať – najprv obrať ľudí o ich vlastné úspory a zároveň im zo štátneho nasľubovať viac, než ktokoľvek dokáže splniť.

Dôchodkový systém by mohli zachrániť aj dodatočné daňové a odvodové príjmy, ak by sa ekonomika rozbehla na oveľa vyšší rast. Nič z toho však už dnešná garnitúra nedokáže. Pretože vyšumelý Fico dokáže nanajvýš len zrušiť to, čo ten istý Fico predtým presadil. Našou úlohou bude ochrániť ľudí pred takýmito zlodejmi budúcich dôchodkov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 18:08