Predseda parlamentu Andrej DankoTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Desaťpercentná DPH na ubytovacie služby a cestovné šeky pre zamestnancov

18.04.2018, 00:00

Slovenská národná strana sa síce vybrala zložitejšou cestou, ale pre našu ekonomiku a najmä našich ľudí je omnoho účinnejšia ako ktorékoľvek iné opatrenie, ktoré chce pomôcť rozvoju cestovného ruchu na Slovensku. Zníženie DPH na 10 percent pre ubytovacie služby či cestovné šeky pre zamestnancov nie sú žiadna novinka. Práve naopak, naše Slovensko patrí do úplnej menšiny štátov v rámci Európskej únie, ktoré vôbec takúto možnosť nevyužívajú. Takmer všetky štáty v EÚ už dávno prišli na to, že podpora domáceho cestovného ruchu je tou najlepšou cestou pre daný štát a jeho obyvateľov.


Nemusíme chodiť ani ďaleko. Všetci naši susedia od Rakúska, Maďarska, Česka či Poľska už tieto efektívne nástroje domácej podpory dlhodobo využívajú a výsledky sa dostavili veľmi rýchlo. Pri cestovných šekoch sa chceme inšpirovať osvedčeným modelom stravných lístkov. Do Zákonníka práce chceme presadiť možnosť cestovného šeku v hodnote 500 eur, prípadne do výšky minimálnej mzdy.

Prichádzame s návrhom, ktorý má veľkú šancu pomôcť cestovnému ruchu. Zamestnávateľom zase otvára nové ponuky, ako poskytnúť zaujímavý benefit pre zamestnanca. Na báze dobrovoľnosti a možnosti výberu tak, aby cestovný ruch odkryl všetky svoje danosti a Slovensko sa prezentovalo ako krajina, kde sa oplatí dovolenkovať.


Výraznou pomocou pre rozvoj cestovného ruchu bude aj náš ďalší návrh, a to zníženie DPH na ubytovacie služby na 10 percent. Máme sa čím chváliť, prečo teda nedať cestovnému ruchu nový impulz a nepritiahnuť k slovenským pokladom v podobe prírody, hôr a prameňov aj domácich? Nie som prehnaný optimista, práve naopak. Všetky krajiny, ktoré takéto opatrenia zaviedli, z nich iba profitujú.


Máme očarujúcu prírodu, zasnežené končiare, upokojujúce lesy, liečivé pramene aj minerálne vody... To je iba zlomok z lákadiel, ktoré priťahujú turistov na Slovensko. Prečo tieto krásy nevyužiť v prvom rade pre nás? A to bude aj môj argument pre koaličných partnerov, aby sme ich prehovorili na funkčný nástroj podpory domácej ekonomiky, ktorý má iba výhody. Slovenská národná strana zníženú DPH, ako aj cestovné šeky vníma absolútne pozitívne. Podporí sa rozvoj v mikroregiónoch, zvýši sa zamestnanosť, bude to opäť systémová a cielená podpora domáceho cestovného ruchu aj kúpeľníctva, či sa zvýši prínos pre územné samosprávy...


Som presvedčený, že je tu čas otvoriť vecnú diskusiu o tejto téme, hľadať možnosti a nástroje, ako túto problematiku čo najlepšie uchopiť a zároveň aktivovať segment cestovného ruchu, aj s prihliadnutím na pozitívne ekonomické výsledky Slovenskej republiky.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 07:51