Stredná priemyselná škola stavebná Emila BellušaIlustračná snímka: TASR/R. Stoklasa
StoryEditor

Dominancia na úkor pokroku?

03.09.2018, 00:00
Skoro sa mi zdá, že zbytočne sme premrhali 28 rokov úsilia o skvalitnenie slovenského školstva.

V ostatnom čase pozorujem, že posun vo vývoji nastáva z neustáleho spochybňovania a skúšania možných a nových alternatív. Možno je to tým, že veľké množstvo ľudí študuje podobné študijné programy na univerzitách, pričom väčšina z nich nemá dostatočné predpoklady na žiadne univerzitné štúdium.

Potom sa snažia uplatniť nejakým novátorstvom v spoločenskej oblasti, pričom aj bežní neštudovaní, ľudia tušia, že ide o zlé riešenia. Priority vzdelávania sú nastavené politicky, čo nie je dobré. 

Skoro sa mi zdá, že zbytočne sme premrhali 28 rokov úsilia o skvalitnenie slovenského školstva.

Možno je to aj tým, že pre niektorých ľudí sú nové informácie a vedomosti neželané, lebo podľa nich vnútorne, devalvujú prekonaného autora, či prúdu vo vede, resp. celu skupinu ľudí ,zástancov, ktorá je potom urazená, ak je ich riešenie prekonané a následne sa venujú tomu, aby zmarili nove hodnotné veci už v základe, lebo inak by museli uznať , že to o čom boli celý život presvedčení nebolo v skutočnosti tak.

Tak budú devalvovať všetky iné názory, čím si zabezpečia vnútorný komfort vychádzajúci z ich falošného sebavedomia. Naproti tomu aby títo ľudia boli konformní všetkým dobrým myšlienkam, berú všetkých vnútorne ako konkurenciu, ktorá ich porazila, čo je pre nich neúnosné. Väčšina týchto ľudí nevie samostatne tvorivo myslieť, len zotrvávať na starých postojoch, na naučených dogmách, ktoré sú nie vždy pravdivé.

Robia to za nich sociálne siete a médiá. Tak sa niektorí ľudia s titulmi bránia novým myšlienkam. Veď predsa ešte veda nie je bohurovná, že by vedela odpovedať na úplne všetky otázky a mala všetky riešenia, čo je viditeľne aj laikovi keď sa pozrie dookola prakticky vo všetkých sférach.

Týmto ľudom odporúčam, aby sa viac pozerali na to, čo sa hovorí, ako nato, kto to hovorí. Záverom ešte myšlienky, ktoré sú kľúčové pre budúcnosť a bude ich potrebné kultivovať. Ide o disciplinovanú myseľ, syntetizujúcu myseľ, tvorivú myseľ, rešpektujúcu myseľ a etickú myseľ. Zastávam názor, že každá novinka by mala byť pre nás prínosom a neustále je potrebné sledovať pokrok v bádaní a predpokladať zdarný priebeh ďalšieho vývoja.

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 00:28