TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Nielen volebné výzvy pre rok 2022

06.01.2022, 23:00
Sme o rok starší. Pred nami je nový rok. Prajem nám všetkým, aby sme ho odštartovali o skúsenosť bohatší, poučili sa z chýb a k riešeniu prekážok pristupovali múdro a s rozvahou, píše Milan Majerský.

Chaos, napätie, útoky, populizmus. Toho všetkého sme si v minulom roku zo strany politických lídrov užili neúrekom. Na druhej strane stála obetavosť zdravotníckych pracovníkov, učiteľov a zamestnancov iných odvetví, nasadenie samosprávy a trpezlivosť množstva občanov.

Sme o rok starší. Pred nami je nový rok. Prajem nám všetkým, aby sme ho odštartovali o skúsenosť bohatší, poučili sa z chýb a k riešeniu prekážok pristupovali múdro a s rozvahou. Situácia nepustí – pandémia, zodpovednosť a rozvaha by mali predstavovať kľúčové slová roku 2022. Poďme na to inak, zmeňme prístup i komunikáciu.

Nechajme to, čo nefungovalo, v starom roku a urobme všetko pre to, aby ten nový bol čo najlepší. V takom roku sa pri pandémii rešpektujú odborníci, vláda medzi sebou komunikuje vo vnútri, a nie cez médiá, politici na seba pri každej maličkosti neútočia.

Nie sme ostrovom v Tichom oceáne, ale stredom Európy, ani čarovný prútik nám nepomôže izolovať sa od problémov, ktoré zažívajú okolité krajiny. Navrhujme preto riešenia, ktoré sa osvedčili v zahraničí a nezatvárajme si oči pred realitou.

Nezavádzajme a neprehlbujme nespokojnosť zázračnými riešeniami, ktoré na konci dňa nepomáhajú a navyše stoja kopu peňazí. Buďme zodpovední. Za najväčšiu výzvu považujem postaviť na nohy zdravotníctvo, školstvo, gastro a cestovný ruch a pritom zastaviť napätie, nepokoje, útoky a plamenný populizmus bez výsledkov. Snažme sa o mnoho, aby sme mohli byť na konci roka vďační za čo najviac.

Rok 2022 je aj rokom spojených komunálnych a regionálnych volieb. Občania rozhodnú o svojich zástupcoch v obciach, mestách a krajoch. Samospráva sa v kritickej pandemickej situácii ukázala ako efektívna a fungujúca zložka štátu. Miestne a regionálne orgány v mnohých prípadoch suplovali vládu a potvrdili, že dokážu zabezpečiť výkon náročných kompetencií. Do budúcnosti by si zaslúžili viac zdrojov, aby mohli ešte účinnejšie spravovať svoje územie v prospech občanov. Pandémia ukázala, že to vedia robiť veľmi dobre. Aj preto majú samosprávy oproti vláde neporovnateľne vyššiu dôveru. Nech aj tieto voľby vlejú ľuďom nádej, že veci môžeme robiť lepšie.

Ako župan Prešovského kraja som v minulom roku zažil množstvo kritických situácií. Namiesto vzdušných zámkov som navrhoval praktické riešenia, ktoré sa mohli realizovať. Som presvedčený, že iba tak môžeme znižovať napätie v spoločnosti a oživiť dôveru vo výkon verejnej služby. V neistých časoch politiky vzletných slov bez výsledkov to nutne potrebujeme.

01 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 02 - Modified: 2024-03-26 14:26:42 - Feat.: - Title: Kresťanskí demokrati kritizujú Šutaja Eštoka. Podporuje extrémistov a marí prácu vyšetrovateľov, znie z KDH 03 - Modified: 2024-03-19 18:27:19 - Feat.: - Title: Majerský požiadal pre rušenie špeciálnej prokuratúry o stretnutie so Žilinkom 04 - Modified: 2024-03-16 13:18:26 - Feat.: - Title: Predseda KDH ostáva rovnaký, Majerský obhájil funkciu 05 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:36