Viktor OrbánReuters
StoryEditor

Alojz Hlina: Viktor Orbán a mytológia

14.09.2018, 10:45
Viktor Orbán nechráni Európu a už vôbec nie kresťanskú Európu.

Orbán len zručne a cynicky chráni svoje záujmy. V Európe to už zistili, mohli by sme aj my.

Orbán vedel, že v Európe by s koncepciou veľkého Maďarska neuspel, tak musel niečo pridať. Pridal kresťanstvo.

Pridal, ale to „Orbánovske kresťanstvo“. To „mytologické kresťanstvo“. Veď koniec koncov, ak ste to doteraz nevedeli, tak Ježiš Kristus bol Maďar od Debrecína. Tá orbánovska kresťanská láska k blížnemu je v Orbánovskom Maďarsku omnoho silnejšia, keď máte v mene alebo v priezvisku CZ, čo ako čudne by to vyzeralo.

Orbán potreboval davy utečencov. Hovorí sa, že utečenci vôbec nemuseli ísť cez Maďarsko, ale niekto im tú trasu naschvál urobil, možno aj preto aby sa potom mohli ostentatívne stavať ploty. Pamätáte, ako Kaliňak s Ficom žiadostivo vyzerali utečencov na hraniciach a keď nechodili, tak aspoň na sucho roztiahli pred kamerami ten pohyblivý plot?

Čo by dal tandem Fico and Kaliňák za to, aby im niekde pri Rusovciach pred voľbami stáli stovky migrantov.

U Orbána to bolo efektnejšie, on tam utečencov mal, lebo im niekto urobil trasu cez Maďarsko.

Netlieskajme Orbánovi, tlieskajme Európe. Fotiť sa s „dedičnými prezidentmi“ stredoázijských republík, tak ako sa s nimi Orbán fotil pri návšteve v Kirgizsku, pri všetkej úcte k obyvateľom týchto krajín to naozaj nie je budúcnosť Európy.

Pre istotu to napíšem ešte raz a tak, aby to bolo zrejmé aj pre tých, ktorí majú problém čítať s porozumením:

Orbán nezastavil utečencov a nechráni kresťanstvo. Nepomáhajme vytvoriť daľší mýtus do histórie naších susedov. Už aj tak ich majú veľa a veľmi ich preceňujú.

Pred niekoľkými rokmi som na výročie Trianonu viezol do Budapešti môjho koňa zo salaša. Chcel som im ho symbolicky vrátiť, lebo u naších susedov je veľmi živý mýtus, že sme im našu krajinu predali za koňa. Na vstupoch do Budapešti stáli policajné hliadky, ktoré mali jedinú a jasnú úlohu koňa do Budapešti nepustiť a aj sa tak stalo. Pred Budapeštou nás otočili a moja kobyla Mica mala policajný sprievod ako prezident, dokonca aj na motorkách až ku našej hranici.

Orbánovske Maďarsko živí svoje staré mýty a vytvára nové. Staré mýty už asi nezboríme, ale to aby sme sekundovali pri vytváraní nových to naozaj nedáva žiadnu logiku.

Takže ešte raz:

Orbán nezastavil utečencov a nechráni kresťanstvo.

Orbán veľmi zručne, ale cynicky využil utečeneckú krízu, aby začal formou riadenia vytvárať z Maďarska stredoázijskú republiku a posilnil svoj vplyv.

Bude len otázkou času, kedy krytý svojimi novými spojencami začne ceriť zuby na svojich susedov. Na Slovensko medzi prvými, lebo má pre neho mimoriadne vysokú a symbolickú cenu.

My si kresťanstvo uchránime aj bez Orbána.

Kresťanstvo nepotrebuje Orbána. Európa nepotrebuje Orbána.

Orbán potrebuje kresťanstvo, potrebuje Európu.

Európa je unavená. Unavená z demokracie. A žiaľ, niektorí to zneužívajú.

Zvládnime to. Pomôžme jej únavu prekonať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 18:42