Richard RašiPeter Mayer
StoryEditor

Nie všetci nezávislí sú naozaj nezávislí

30.10.2018, 23:00

Už 10. novembra rozhodneme, kto bude spravovať obce a mestá, v ktorých žijeme. Predvolebná kampaň je v plnom prúde a každý deň sa zostruje. Z bilbordov sa na nás usmievajú tváre s rôznymi sloganmi a kandidáti vo svojej snahe osloviť voličov používajú na získanie podpory niekedy aj infantilné či nič nehovoriace heslá: „zosobášila som stovky párov“, „nová nezávislá krv“, „nezávislý kandidát s podporou deviatich strán“ či „fungujúce mesto“ a podobne. V malých obciach kandidátov väčšinou osobne poznáme. Zblízka sledujeme ich prácu a vieme presne zhodnotiť, čo pre obec za štyri roky urobili. Podľa toho sa rozhodujeme, či ich vo vedení obce chceme, alebo už nie.

Ak však žijeme vo väčších mestách, všetkých kandidátov osobne poznať nemôžeme. Poznáme ich z médií a zo sociálnych sietí, kde sa, každý svojím spôsobom, vyjadrujú k problémom mesta a k tomu, ako by ich riešili oni. Nájdu sa slušní kandidáti s dostatkom vôle, nápadov a pokory, mám však pocit, že dnes ich je menšina. Zdá sa mi, že prevažujú online hejteri, ktorí dokážu často veľmi kreatívne zosmiešňovať akúkoľvek činnosť primátora, starostu či poslancov a verejne ich pranierovať aj za veci, ktoré nedokážu v rámci svojich kompetencií nijako ovplyvniť.


Áno, niektorým z nich to vystačí na zvolenie, a čo potom? Z vlastnej skúsenosti viem, aké to môže mať následky. Pamätám si starostu, ktorý sa počas štyroch rokov v úrade nezhodol s poslancami na ničom a v mestskej časti sa za štyri roky neurobilo nič. Alebo poslancov, ktorí zneužívali každé zasadnutie zastupiteľstva len na sebaprezentáciu.

V týchto prípadoch sa práca pre občana vytratila. Zabudli na to, že komunálna politika je a vždy bola o službe ľuďom. O spoločnom hľadaní riešení, o ťahaní za jeden povraz v prospech občanov, lebo výtlk na ceste nie je pravicový, ľavicový a ani nezávislý. Je to diera, ktorú treba opraviť, a na tom sa, verím, všetci zhodneme. Komunálna politika je o ľuďoch, osobnostiach, ktoré dokážu dať mestu či obci víziu, nájsť kompromis, presvedčiť poslancov i obyvateľov a v neposlednom rade, ktoré na svoje vízie dokážu aj získať peniaze. A to sa tým, ktorí s každým len bojujú, nikdy nemôže podariť. Veď s kým a ako bude spolupracovať kandidát, ktorý svoju kampaň založil na urážkach, hejtovaní a označovaní protikandidátov za mafiánov a zlodejov?

Preto voľte s rozumom a s rozvahou. Nenechajte sa zmiasť sľubovanými vzdušnými zámkami, ktoré nikdy nebudú skutočné, ale obzrite sa, za kým vidíte výsledky. Tam, kde mesto alebo obec prekvitá a rastie, voľte pokračovanie, a tam, kde všetko stojí alebo chradne, voľte zmenu. A hlavne, príďte v sobotu 10. novembra voliť. Lebo ide o vašu obec, vaše mesto a o váš každodenný život.

01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 05 - Modified: 2024-04-11 14:13:15 - Feat.: - Title: Štátne aktíva vo výške takmer štyri milióny eur pôjdu na príspevok do spoločnosti Slovensko IT
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 22:05