Dramatická situácia klímy bola podľa vedcov spôsobená najmä kombináciou dvoch faktorov - klimatického javu El Niňo a globálneho otepľovania zapríčineného ľudskou činnosťou.Flickr/ Modern Event Preparedness
StoryEditor

Nezvládnuté globálne problémy môžu mať fatálne dôsledky

08.04.2019, 00:00

Globálne problémy nemožno nikdy oddeľovať. Príčiny sú vždy prepojené. V rámci komunikácie sa dá diskutovať o parciálnych kategóriách, s tým že sa principiálne poukáže na celkový obraz a miesto kategórie v ňom, následne sa kategória rozoberá podrobne.

Je potrebné na akejkoľvek úrovni interdisciplinárny náhľad a do analýzy zakomponovať aspekt hierarchie dôležitosti. Globálne problémy majú zásadný vplyv na jednotlivé štáty.

Aj z toho dôvodu ma táto téma zaujíma. Za vážne problémy pokladám. Nárast globálnej teploty, klimatická zmena do tej miery, že moderná civilizácia nebude schopná úspešne sa prispôsobovať.

Trochu sa to občas dramatizuje, no je pravda, že slabšie komunity budú najviac ohrozené. Týka sa to predovšetkým Afriky, hoci tam nebude otepľovanie klímy také výrazné ako v Arktíde a okolí.

Bohaté krajiny sa s klimatickou zmenou vysporiadajú úspešne, no nepodarí sa im zvládnuť imigráciu z ohrozených rozvojových krajín. Navyše, v najbližších desaťročiach dôjde k rýchlemu poklesu počtu pôvodných obyvateľov v bohatých krajinách, ktorí budú nahradení imigrantmi s odlišným sociálnym a ekonomickým správaním.

Globálny konflikt spojený s použitím jadrových zbraní. Vylúčiť sa to myslím s absolútnou istotou nedá. Vlastníctvo jadrových zbraní v najsilnejších krajinách sveta zaručuje, že nebudú náhodne použité pri riešení nejakých lokálnych konfliktov.

Treba zabrániť tomu, aby sa k jadrovým zbraniam dostali nestabilné menšie krajiny. Biochemické znečistenie riziko, že ľudstvo príde o schopnosť dlhodobej reprodukcie následkom chemického plasty, pesticídy, antikoncepcia a znečistenia planéty, ovzdušia, vôd, pôd nie je vhodné podceňovať.

Chemická kontaminácia prírodného a životného prostredia je daňou za to, že politici riešia zvyšovanie životnej úrovne lacnými prostriedkami. V budúcnosti je potrebné obmedziť rozhodovaciu právomoc politikov v podobných otázkach. Taktiež mám obavy s nových technológií, vecí ako všeobecná umelá inteligencia, nanotechnológia.

Umelá inteligencia musí byť využívaná striktne na humánne účely a pod absolútnou kontrolou aby sa nevzdialila z tejto polohy, inak je hrozbou. Za vážny problém považujem tiež umelé vytváranie priepasti medzi generáciami, čo nedovolí a neumožňuje preniesť skúsenosť vrátanie hodnôt, tento hiát získal už formu menticídy.

Jednoducho povedané dôsledkom menticídy, psychocídy je zabránenie odovzdania, alebo prevzatia hodnôt predošlej, predošlých generácií nastupujúcej, respektíve nastupujúcim.

Skúsenosť minulých generácií je zabudnutá. Kde vidím príčiny aktuálnych problémov ? Ľudstvo ohrozuje samé seba. Konzumným spôsobom života obezita, srdcovocievne ochorenia, cukrovka, priemyslom nové technológie, priveľká potreba energií, znečisťovanie vôd, ozbrojenými kontaktmi.

Človek sa v súčasnosti stal nečitateľným, meniaci názor a postoje. Naučil sa prispôsobovať svoje názory a postoje danej situácii, ktorá mu vyhovuje. Podľa môjho názoru, korením mnohých problémov je aj celosvetový korporátny kapitalizmus v celej svojej nehumánnosti ktorý sa ukazuje v praxi.

Ešte nad nim funguje presvedčenie elít istej mocnosti o svojej výnimočnosti , ktorá dáva doktrínu jediného pána na zemi s právom určovať všetkým ako žiť a ako sa správať systémom pán a vazal. Nad nim ďalej tróni chybná filozofická rovina a chybná ideológia kde absentujú najdôležitejšie elementy ľudskosti bez ktorých sa akýkoľvek systém skôr či neskôr zrúti, lebo nemá hodnotovo najdôležitejší pevný bod.

Prvou fázou východiska je kapitalizmus s ľudskou tvárou a druhou fázou je nový systém s úplným akcentom na humanizmus. Veľmi dôležité sú aj etické postoje, ktoré sa musia prejavovať v činoch, postojoch aktívne.

K tomuto sa pridáva ešte jeden problém. Súčasný politický systém založený na požiadavke dosiahnuť do najbližších volieb nejaké viditeľné výsledky a spomínané problémy odsúva a uprednostňuje krátkodobé ciele. Musíme byť dostatočne múdri, silní a zodpovední voči sebe i vlastnej budúcnosti .

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:10