StoryEditor

Ako sa teda vlastne máme

25.05.2007, 00:00

Ako sa vodí bývalým komunistom v kapitalizme? Podľa zistení Európskej banky pre obnovu a rozvoj a Svetovej banky (jeseň 2006), v dvadsiatich deviatich štátoch bývalého komunistického bloku sme dnes spokojnejší ako v roku 1989. Dnešní mladí sa do budúcnosti pozerajú s optimizmom a len menšina z nás by sa rada videla v diktatúre a v plánovanom hospodárstve.

Čo my na Slovensku? Kdekto nám vbíja do hlavy, že sme nespokojní a pesimistickí, nevážiaci si naše makroekonomické bohatnutie a nezadržateľný nástup eura. Že nevidíme, ako u nás klesá chudoba, až je takmer medzi najnižšími v Európe. Nuž, výskum bánk tvrdí presný opak, sme jedna z najspokojnejších krajín - hneď po Slovinsku, Uzbekistane, Tadžikistane, Bielorusku, Estónsku a Kirgizsku. Takmer 60 % Slovákov je spokojných so svojím životom a iba 20 % je vyslovene nespokojných.

Ak sú Uzbeci spokojnejší ako Slováci, potom životná spokojnosť nesúvisí s bohatstvom. Potvrdzujú to aj ďalšie indikátory - len tretina z nás si myslí, že v porovnaní s rokom 1989 je jej domácnosť bohatšia, a že slovenské hospodárstvo je silnejšie. Dokonca len štvrtina respondentov je spokojná so súčasným stavom slovenského hospodárstva. Sme však optimisti. Nielenže dve tretiny z nás dosiahli v živote viac ako ich rodičia, ale súhlasíme aj s tým, že ponovembrové deti majú lepšie príležitosti ako staršie generácie.

Popri ekonomických indikátoroch o raste príjmu, obchodu či zamestnanosti sme tak získali aj informáciu o tom, že to celé má zmysel. Navyše, prečo byť nespokojný, keď je piatok a čas na pivko? Azda len preto, lebo pre cigaretový dym si ho ťažko vychutnať. Podľa Eurobarometra si len 21 % Slovákov (najmenej v Európe) myslí, že fajčiari dodržujú zákony na ochranu nefajčiarov, 79 % by privítalo zákaz fajčenia v reštauráciách a 53 % v krčmách a baroch. O tom však o dva týždne.

Anton Marcinčin je zástupcom Svetovej banky na Slovensku a tento článok je osobným názorom autora

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
09. máj 2024 00:08