StoryEditor

Smer nechráni malých podnikateľov, ale mecenášov

18.03.2015, 23:00

Bolo veľa vyhlásení, ktoré nás obviňovali z vlastizrady pri výstavbe a prevádzke diaľnic, keď sme zastavili kšefty PPP. To najnovšie od Roberta Fica ho usvedčuje z nepravdy znovu. Namiesto skutočného riešenia problému neplatenia faktúr živnostníkom a malým podnikateľom pri výstavbe diaľnic sa premiér len vyhovára na „lacné“ diaľnice. Je jasné, že nechce ísť proti mecenášom, ktorí to majú na svedomí, preto vytvára zdanie, že cenu diaľnic určuje a má určovať politik a štátna moc.

Zákulisné tendre

Mal by vedieť, že v trhovom hospodárstve nie štát určuje cenu diaľnic a cenovú politiku firiem, ale firmy dávajú dobrovoľne cenovú ponuku v transparentnej súťaži. Rovnako tak urobil aj Váhostav na úseku Dubná Skala – Turany, kde problém s neplatením faktúr bol najviac medializovaný. Ján Kato ako vtedajší generálny riaditeľ Váhostavu uviedol, že „cena je konečná, zmeny sú možné len v odôvodnených prípadoch s tým, že nepredpokladá vznik mimoriadnych okolností. Súčasťou dohodnutej ceny je aj 10-percentná rezerva“.

Premiér teda svojou kritikou – po prvé – priznáva, že vysoké ceny diaľnic, ktoré tu boli za jeho prvej vlády, nastavoval Smer. Po druhé, priznáva, že víťaz tendra sa nerodí v transparentnej súťaži, ktorá vygenerovala najlepšiu ponuku pre štát, ale víťaz sa hľadá niekde v zákulisí a vopred dohodnutý.

O tom svedčia aj neuveriteľné a časté spory, ktorými Smer zaťažoval verejnosť pri každej súťaži. To, že premiér vyznáva logiku, podľa ktorej cena má vzniknúť politicky, dohodou a v zákulisí, a ja, že má vzniknúť v transparentnej, serióznej súťaži, je jeden z najpodstatnejších rozdielov, ktoré nás odlišujú. A som na to aj hrdý.

Diaľnice za nemecké ceny

Nechcem sa stále vracať k predraženým diaľniciam za vlády Roberta Fica, ale aj k tomu pár faktov. Očakávané náklady, o ktorých hovorí, teda štátna expertíza, to je strop po zarátaní všetkých rizík. Cena by nemala túto hranicu presiahnuť. Smer aj to však dokázal prekročiť.

Napríklad pri tuneli Višňové pri Žiline. Štátna expertíza hovorila o maximálne 900 miliónoch eur, Ficova vláda to v zmluve PPP3 podpísala za 1,15 miliardy eur! Naša súťaž, ktorej výsledok potvrdil rozhodnutím aj minister Počiatek, vygenerovala cenu 410 miliónov. Ak by platili slová premiéra, tak musí Počiatka okamžite odvolať.

Dnes pripravovaný bratislavský obchvat D4 má stáť na kilometer dvakrát toľko ako viedenský obchvat. Paradoxne, ceny, ktoré vygenerovali transparentné súťaže za našej vlády, nás dostali na úroveň cien v Nemecku alebo v Rakúsku. Pre nich sú to dobré ceny, pre Smer a jeho mecenášov sú to nízke ceny. To je druhý rozdiel medzi KDH a Smerom, na ktorý som tiež hrdý.

Ochrana subdodávateľov

Ak by premiér Fico bral vážne problém neplatenia faktúr živnostníkom a malým podnikateľom pri výstavbe diaľnic, tak by nehlasoval Smer trikrát proti návrhu zákona z dielne KDH na ochranu subdodávateľov. Ak by Smer neuprednostňoval záujmy veľkých firiem a mecenášov, tak problém už dávno rieši. Smer ovláda v súčasnosti všetky ministerstvá vrátane dopravy, vnútra a spravodlivosti, obsadil aj rozhodujúce kontrolné orgány. A napriek tomu hlavné a často jediné, na čo sa zmôže, je kritika bývalej vlády.

My navrhujeme efektívne riešenie, opakovane sme ich parlamentu predložili. To je tretí rozdiel medzi našimi prístupmi. Aj na tento rozdiel som hrdý.

Dávam verejný prísľub, že ak Smer neprijme zákon na ochranu subdodávateľov vo verejnom obstarávaní, tak ho KDH s podporou občanov a silným mandátom z volieb presadí ako jednu z priorít do budúceho vládneho programu v záujme podpory poctivých podnikateľov a slušných ľudí. Živnostníci, robotníci a podnikatelia si zaslúžia plácu za zodpovedne vykonanú prácu.

01 - Modified: 2007-04-17 14:31:00 - Feat.: 0 - Title: Deviataci dnes písali testy Monitoru 9
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 20:39