StoryEditor

Umenie potrebuje viac

03.12.2014, 23:00

Som bytostne presvedčený, že umenie patrí všetkým. Má byť zadarmo a zároveň má byť nositeľom hodnôt. Tých nemateriálnych skôr ako materiálnych.

Aj preto rád podporujem tvoriacich umelcov a inštitúcie, ktoré im pomáhajú, či tie, ktoré umenie sprostredkúvajú širokej verejnosti. A hľadám cesty, ako umenie uchovať aj pre ďalšie generácie.

Keď som dal ako riaditeľ banky zelenú podpore voľného vstupného v SNG, neočakával som, že tento krok prijme celá verejnosť úplne v pozitívnom duchu. Rozumiem aj tým, ktorí sa na náš krok pozerali ako na gesto, s opatrnosťou a podozrievavosťou. Keby som bol v ich koži, tiež by som sa pýtal, čo je za tým. Žijeme vo svete, kde každý hľadá ekonomiku za všetkým. Nenosí sa, žiaľ, podporovať dobré projekty bez bombastického PR. My sme ho nerobili.

Návštevnosť galérie rastie

Iniciatíva zavedenia voľného vstupného do štátnej galérie však bola v našich končinách natoľko významný a novátorský počin, že si svoje „PR“ urobila sama. Je úžasné, keď je projekt natoľko významný, že sa dostane k ľuďom a vy pre to nemusíte urobiť nič iné, len ho podporiť. A to nevravím o dvoch percentách z dane, ktoré naša banka tak či tak pravidelne odvádza na charitatívne aktivity, ale o priamej finančnej podpore. Som totiž presvedčený, že veľké inštitúcie môžu dávať do podpory neziskových a zmysluplných aktivít aj viac, nielen ušetrenú daň.

Ako už je z predchádzajúcich slov zrejmé, v banke sme si vybrali podporu umenia, lebo nám je blízke a vidíme v ňom širší spoločenský kontext. Takmer po roku sa ukázalo prvé ovocie. Násobný nárast návštevnosti SNG a čo je ešte dôležitejšie, nárast počtu tých, ktorí k umeniu predtým nemali tak blízko. Podarilo sa nám sprístupniť umenie širšej skupine ľudí a podporiť kultúrnu inštitúciu bojujúcu na hranici prežitia. Za dôležité považujem aj skutočnosť, že i napriek niektorým negatívnym reakciám a takmer osemdesiatim signatárom otvoreného listu Slovenskej národnej galérii, v ktorom žiadali možnosť zaplatiť dobrovoľné vstupné, ho reálne uhradili iba šiesti.

Protipól konzumu

A čo viac? Iniciatívu voľného vstupného už dokonca nasleduje aj ďalšia kultúrna inštitúcia. Možno sa nám podarí otvoriť spoločenskú diskusiu o tom, čo vlastne má byť zadarmo a prístupné širokej verejnosti. Pretože to obohacuje a tvorí istý protipól nevkusu a konzumu, ktorý nás pod tlakom obrovských marketingových rozpočtov obklopuje.

Posmelení dobrým výsledkom, sme sa rozhodli, že by sme mali ísť ešte ďalej. Podporiť viac tých, pre ktorých vstupné do galérií nie je bariérou a pomôcť tak so šírením kultúrnosti. Ku každému euru zaplatenému ako dobrovoľné vstupné do SNG pridáme jedno od nás.

Apropo, viete, čo je najhoršie na tom, keď veci robíte nezištne a veríte myšlienkam, ktoré podporujete? Absolútne nič! Pomôžu tomu, komu sú určené, a čo si o tom myslia ostatní, vám môže byť jedno.

01 - Modified: 2007-01-18 09:26:00 - Feat.: 0 - Title: Austráliu šokovali výroky moslimského duchovného
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 04:24