StoryEditor

Nenechajme Európu, aby nám vzala Rómov

08.04.2015, 00:00
dnes píše

Demografický vývoj vedie Slovensko k mnohým problémom. Tie si však v zásade nevšímame, ak neprinášajú okamžité zisky korporáciám ako v prípade druhého piliera. Je to chyba, ktorá sa nám môže vypomstiť už dnes. A to aj takými spôsobmi, ktoré sme si dosiaľ neuvedomovali.

Čoskoro budeme jedným z najstarších národov v Európe. A to bude znamenať veľa starých voličov (vrátane mojej generácie) s vysokými nárokmi na dôchodky, zdravotnú starostlivosť a sociálne služby. O mladých, ktorí sa o nás majú postarať, sa však príliš nestaráme. Šikovných posielame preč a nešikovných valcujeme vzdelávacím systémom, ktorý je vraj na úrovni základného školstva užitočný len pre tretinu z nich a na úrovni vysokého školstva je užitočný asi pre vysoké školy a ich zakladateľov.

Navyše, takto vzdelaným im nedávame vysoké šance na prácu. Pracujúcich v aktívnom veku bude teda málo, ba ešte menej, ako zvyčajne predpokladáme. Prečo? Lebo v tej zmenšujúcej sa skupine mladých ľudí bude čoraz viac Rómov s veľmi nízkou mierou zamestnanosti.

Dobre, povieme si, Róm či biely, každý môže a musí pracovať. Lenže realita je iná a na jej pochopenie musíme ísť do histórie.

Predchádzajúce vlády Rómov ignorovali ako neriešiteľný problém. Ministerstvá tak síce tvorili politiky pre všetkých obyvateľov a niesli za nich zodpovednosť pred všetkými voličmi, ale Rómov v skutočnosti nechávali bokom. Múdri ľudia zo Slovenska a z Európskej únie preto navrhli opačný extrém – masívne posilnenie právomocí a rozpočtu rómskeho splnomocnenca. Ak sa o Rómov nestará vláda, postarajú sa o seba Rómovia sami – o vzdelanie, prácu, zdravie, bývanie, infraštruktúru, finančnú gramotnosť či bezpečnosť. Pochopiteľné, ale zlé a nebezpečné riešenie.

Znie to pekne, ale skutočnosť býva prostejšia a nazýva sa etnický biznis. Rómsky splnomocnenec dnes tvrdo obmedzuje kompetencie ministerstiev, ktoré však jediné nesú zodpovednosť za verejné politiky v svojich rezortoch. Je však na strane medzinárodného tlaku, aby takmer desatina našich obyvateľov žila v špeciálnom režime pod špeciálnou správou jedného človeka bez akejkoľvek zodpovednosti. To, v kombinácii s našou demografiou, sa dnes stáva reálnym problémom pre našu ekonomickú a politickú samostatnosť. Preto nenechajme iných, aby robili našu prácu za nás.

01 - Modified: 2007-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusku jednotkou bude Rosnefť
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 02 - Modified: 2024-04-07 07:36:35 - Feat.: - Title: Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 20:48