StoryEditor

Niet nad šťastného zamestnanca

08.04.2014, 23:57
Exkluzívne v HN

Šťastní zamestnanci sú kľúčom k úspechu podniku. Všetci to inštinktívne vedia, ale môže byť ťažké určiť, prečo to tak je. Nikto nebude tvrdiť, že zamestnanci by mali byť smutní a utláčaní. No vyzerá to tak, že niektoré firmy a ich manažéri si dali za úlohu viesť skupinu nešťastných ľudí, a presne to sa im aj darí.

Ako zabezpečiť šťastie

Výskum, ktorý tento mesiac vydala univerzita z Warwicku vo Veľkej Británii, potvrdzuje, že šťastní ľudia sú v priemere o 12 percent produktívnejší. Jeden z výskumníkov Andrew Oswald hovorí:„Spoločnosti ako napríklad Google viac investujú do podpory zamestnancov, preto je ich spokojnosť vyššia. V prípade Googla stúpla o 37 percent. Za vedecky regulovaných podmienok sa dokázalo, že mať šťastnejších zamestnancov sa naozaj oplatí.“

Ako môžete dosiahnuť, aby boli vaši zamestnanci šťastnejší? Vedci ponúkli testovaným osobám čokoládu a ovocie a možnosť sledovať komediálne scénky, predtým než ich poslali do práce.

Podnik sa však, bohužiaľ, nemôže spoliehať na sladkosti – účinok by sa postupne stratil. Najčastejšie ponúkané odmeny zo strany firiem, ktorými sú prémie a zvyšovanie platov, majú tiež obmedzený účinok. Koniec koncov existuje veľa naozaj dobre platených ľudí, ktorí sú vo svojej práci nespokojní.

Úradník pre radosť

Či rozbiehate novú firmu, alebo riadite už fungujúci podnik, musíte sa naozaj snažiť, aby boli ľudia šťastní – nestane sa to len tak. Vytvorte funkciu podobnú, ako keď himalájske kráľovstvo Bhután vytvorilo Národnú komisiu hrubého národného šťastia pod dohľadom tajomníka, ktorého úlohou je starať sa o šťastie obyvateľov.

Musíte porozmýšľať nad tým, čo členovia vášho tímu potrebujú, aby boli angažovaní, a čo ich motivuje v dlhodobom horizonte. Základom sú vhodne navrhnuté kancelárie s dostatkom slnečného svetla, stimulujúce úlohy a spravodlivá odmena. Výskum tiež ukazuje, že zdraví zamestnanci sú šťastnejší – ľudia sú produktívnejší a nie sú tak často práceneschopní. V nadväznosti na to sme pred niekoľkými rokmi investovali do spoločnosti Virgin Pulse, podniku, ktorý pomáha spoločnostiam prostredníctvom vernostného programu povzbudzovať zamestnancov k tomu, aby boli aktívnejší.

Pružná politika

V spoločnosti Virgin považujeme pružnú pracovnú politiku za veľmi účinnú. Smernice, ktoré sme počas posledných rokov zaviedli takmer vo všetkých spoločnostiach, znamenajú, že kým si zamestnanci robia svoju prácu, môžu pracovať, kedykoľvek a odkiaľkoľvek chcú.

Zaviesť tento systém nebolo jednoduché: Náš tím najprv investoval do výskumu, aby sme si overili, či je to uskutočniteľné, a keď sme to všetci odsúhlasili, museli sme podporiť zmenu kultúry v rámci všetkých našich kancelárií. To však za to stálo, pretože to bolo niečo, čo naši zamestnanci chceli. A my sme vedeli, že ak prejavíme zamestnancom rešpekt a dôveru, budú šťastnejší a potom aj produktívnejší a tvorivejší.

Oslava úspechu

No okrem vytvárania dobrých politík musíte rozmýšľať aj nad tým, čo vašu spoločnosť odlišuje od ostatných, a pomôcť zamestnancom, aby tieto rozdiely vítali. Je to práve zmysel poslania, ktorý im umožňuje, aby si sústavne uvedomovali, ako váš podnik postupuje vytýčeným smerom. Ak ide o prácu s klientmi, dajte vašim ľuďom právomoci na to, aby sa pri pomáhaní klientom ujali vedenia. Ak neviete, kde začať, sledujte, kde sú v podniku zamestnanci najspokojnejší, pretože to naznačuje, že niečo veľmi dobre funguje – niečo, čo by sa dalo zopakovať aj inde.

A napokon majte na pamäti, že ste sa stali podnikateľom, pretože je to zábava. Oslavujte preto svoje úspechy a úspechy svojich zamestnancov, pretože každý z nich je krokom na ceste k úspechu podniku. Ak ste pracovali na projekte, ktorý od ľudí vyžadoval veľa úsilia, po jeho skončení sa trocha uvoľnite a dajte ľuďom šancu, aby si obnovili vzťahy aj mimo práce.

01 - Modified: 2006-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Holandský CMF ide na východ Slovenska
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
02. máj 2024 01:13